Annika Hirvonen Falk (MP) var tydlig med att hennes parti kommer göra allt för stoppa en mer restriktiv invandringspolitik. "Det handlar om människor", påpekade hon i kvällens Aktuellt.

Miljöpartiet lämnar regeringen om Löfven stryper invandringen

Publicerad 25 juni 2020 kl 22.56

Inrikes. Miljöpartiet är beredda att lämna regeringen om Socialdemokraterna går genom riksdagen för att driva igenom en mer restriktiv asylinvandring. Det sade Miljöpartiets ledamot i Migrationskommittén, Annika Hirvonen Falk, i torsdagens SVT Aktuellt 21.

Gilla artikeln på Facebook

Moderaterna bekräftar nu att Socialdemokraterna är beredda att köra över Miljöpartiet i frågan om asylinvandring.

Socialdemokraterna har gått med på flera av Moderaternas krav, däribland ett volymmål för invandringen. Men det tänker regeringskollegan Miljöpartiet inte acceptera.

Med andra ord kommer det inte bli någon proposition från regeringen i frågan, eftersom det kräver enighet i regeringen. Miljöparitet vill ha en mer generös asylinvandring.

– Flyktingpolitiken är viktig för oss, det handlar om människor och utsatta barn, sade Annika Hirvonen Falk i kvällens Aktuellt..

Men Socialdemokraterna kan ändå få igenom en mer restriktiv invandring, genom riksdagen.

Då är Miljöpartiet beredda att lämna regeringen.

– Det är inte omöjligt att det kan gå så långt. Men nu sitter vi i kommittén, förhandlingar pågår och Miljöpartiets målsättning är att vi får en uppgörelse om en human och rättssäker flyktingpolitik.

SVT:s politiska kommentator Mats Knutson tror dock att MP bluffar.

– Jag tror inte att Miljöpartiet år 2020 är beredd att gå in i att spräcka en regering med asylpolitiken. Det är klimatfrågan som är huvudfokus för partiet. Att då spräcka en regering på en helt annan fråga samtidigt som man anser att vi är i en miljö- och klimatkris, det är inte säkert att det skulle vara en röstvinnare, säger han till SVT.

Samtidigt tror han att Socialdemokraterna kan vinna enormt mycket på få igenom en mer restriktiv invandring. Det skulle "desarmera" frågan och locka många väljare, tror han.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Lyssna på klipp. Swedbank slipper gång på gång att svara på varför man stängt kontot, och erbjuds istället att få fortsätta slingra sig skriftligen.0 

Nya storstudiens slutsats om symtomen. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen kan ha kommit härifrån. Platsen för största rymdgåtan kan ha hittats.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0