Slöjstormen

Kvinnliga ministern i hatt som utmanade de iranska mullorna

Publicerad 12 februari 2017 kl 16.46
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Trots Irans sharialagar vägrade Greklands dåvarande utvecklings­minister Vasso Papandreou ta på sig slöja under sitt besök i landet 1998. Istället tog hon på sig en hatt när hon mötte landets president. Nu uppmärksammas den modiga ministern återigen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är DN:s EU-korrespondent Henrik Brors som i ett inlägg på Twitter uppmärksammar en artikel i tidningen från 1998. Bakgrunden är den svenska delegation med Sveriges EU- och handels­minister Ann Linde i spetsen där kvinnorna underdånigt bar slöja under sitt besök i Iran.

Sveriges "feministiska regering" på Iranbesök – tog på sig slöja

Annorlunda såg det ut när en grekisk delegation besökte landet 1998. Utrikesminister Theodoros Pangalos och utvecklings­minister Vasso Papandreou var två av de grekiska dignitärer som besökte den muslimska diktaturen under hösten det året. Men det var en sak som skilde från hur det brukar se ut. Papandreou vägrade nämligen ta på sig slöja. Istället tog hon på sig en hatt, vilket hon tyckte var mer passande för en kvinna från västvärlden.

Bilden på "damen med hatten" hamnade i tidningarna i Teheran. Om man ska tro DN:s artikel pratade alla om den sensationella bilden på kvinnan som vågade trotsa mullorna och sharia­polisen.

Papandreou gick ett steg längre och tog president Muhammed Khatami i örat genom att förklara för honom att Iran aldrig skulle bli intressant som turistland om de inte låter turister klä sig som de vill och dricka vin. Uttalanden som också kränker landets sharialagar. Trots Papandreous utspel slöt Iran och Grekland flera viktiga avtal då, för över 18 år sedan, inom industri, transport, energi, ekonomi och turism.

Den grekiska delegationens besök i Iran 1998 uppmärksammades redan för ett år sedan av den grekiska tidningen "Τα Νέα". Då i samband med att Greklands premiär­minister Alexis Tsipras besökte Iran. Hans sambo Peristera "Betty" Batziana valde nämligen att ta på sig slöja under besöket.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0