Islamiska staten

Fler än 80 döda i terrordåd i Afghanistan

Publicerad 23 juli 2016 kl 23.19
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Minst 80 människor dödades under lördagen i ett terrordåd mot en demonstration i Afghanistans huvudstad Kabul. Det skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Den sunnimuslimska terrorgruppen Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för dådet som är det dödligaste i huvudstaden under de senaste 15 årens krig och interna oroligheter.

Terrordådet riktades mot en demonstration anordnad av hazarer, en etnisk minoritet i Afghanistan. Hazarerna är shiamuslimer medan de flesta afghaner bekänner sig till den rivaliserande sunnimuslimska grenen av islam.

Demonstrationen handlade om byggandet av en kraftledning genom deras hemprovins. En kraftledning som hazarerna vill ha, men som ser ut att få en annan sträckning. Enligt en regeringstalesman hade arrangörerna varnats för att den kunde utsättas för ett terrordåd eftersom det funnits indikationer på det.

Två självmordsbombare försökte slå till mot demonstrationen, men den ene av dem sköts av polisen innan han hann utlösa sin sprängladdning. Enligt inrikesministeriet dödades minst 81 personer i dådet medan 231 skakades.

Medan IS via sin nyhetsbyrå Amaq tog på sig ansvaret för dådet förnekade talibanerna all inblandning i det. Dådet är ett försök från IS sida att "starta inbördeskrig" hette det i ett uttalande från den fundamentalistiska muslimska rörelsen.

Även talibanerna är sunnimuslimer men ser IS som rivaler om makten över landet.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0