Islamiska staten

Fler än 80 döda i terrordåd i Afghanistan

Publicerad 23 juli 2016 kl 23.19
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Minst 80 människor dödades under lördagen i ett terrordåd mot en demonstration i Afghanistans huvudstad Kabul. Det skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Den sunnimuslimska terrorgruppen Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för dådet som är det dödligaste i huvudstaden under de senaste 15 årens krig och interna oroligheter.

Terrordådet riktades mot en demonstration anordnad av hazarer, en etnisk minoritet i Afghanistan. Hazarerna är shiamuslimer medan de flesta afghaner bekänner sig till den rivaliserande sunnimuslimska grenen av islam.

Demonstrationen handlade om byggandet av en kraftledning genom deras hemprovins. En kraftledning som hazarerna vill ha, men som ser ut att få en annan sträckning. Enligt en regeringstalesman hade arrangörerna varnats för att den kunde utsättas för ett terrordåd eftersom det funnits indikationer på det.

Två självmordsbombare försökte slå till mot demonstrationen, men den ene av dem sköts av polisen innan han hann utlösa sin sprängladdning. Enligt inrikesministeriet dödades minst 81 personer i dådet medan 231 skakades.

Medan IS via sin nyhetsbyrå Amaq tog på sig ansvaret för dådet förnekade talibanerna all inblandning i det. Dådet är ett försök från IS sida att "starta inbördeskrig" hette det i ett uttalande från den fundamentalistiska muslimska rörelsen.

Även talibanerna är sunnimuslimer men ser IS som rivaler om makten över landet.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så mycket tjänar de anställda på Expo – hela listan

Personalen "hängs ut" med namn och månadslön. Vänsterextremisterna uppger sig ha drabbats av "allvarliga ekonomiska svårigheter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Stapplande Biden väcker frågor om demens

"Plågsamt att se.". Video från G7-mötet får stor spridning.0 

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0