Misstänkt smittspridning från svenska fjällen

Publicerad 21 mars 2020 kl 16.02

Inrikes. "Allt" tyder nu på att det skett en smittspridning av coronaviruset i Åre, uppger DN. En är bekräftat smittad, betydligt fler misstänks vara drabbade.

Gilla artikeln på Facebook

Coronaviruset exploderade i den italienska fjällen. I värsta fall kan samma sak ske i Sverige, eftersom fjällturismen fortsatt.

På fredagen bekräftades ett coronafall i Åre. Den personen hade varit på en välbesökt after ski på orten förra helgen. Men det kan vara ännu fler som smittats av viruset.

Till DN säger smittskyddsläkaren Annika Ersson att allt tyder på en smittspridning av coronavirus i Åre.

Efter det första fallet har ytterligare tio personer hört av sig.

Enligt henne överensstämmer deras symptom med sjukdomsbilden av corona. Hon är nästan säker på att det handlar om den dödliga smittan.

– Alla som har kontaktat mig under fredagen har rört sig på samma platser vid samma tid som den person som är bekräftat smittad. Min bedömning är att det inte kan vara någonting annat än coronaviruset, säger Annika Ersson till DN.

De tio misstänkt smittade har också berättat att nästan alla i deras resesällskap blivit sjuka, vilket enligt Ersson ytterligare stärker misstanken om corona. Det troliga är alltså att det handlar om "betydligt" fler än de som hört av sig till henne.

Exakt var i Sverige alla dessa människor nu befinner sig är oklart.

Läkaren påpekar att det finns en kritisk risk för smittspridning i fjällen, inte bara på after ski utan även i bland annat Åres värmestugor.

Ersson tycker att de som planerar en fjällresa ska tänka om och förhoppningsvis ställa in den. Hon uppmanar också alla som redan varit på after ski att isolera sig själva om de känner symptom.

Även denna gång har Folkhälsomyndigheten reagerat i efterhand. På fredagen sade myndighetens generaldirektör Johan Carlsson att det är oacceptabelt att bedriva verksamhet som utsätter medborgarna för risk, till exempel trånga after ski-fester, och eventuellt kommer man förbjuda tillställningarna. Efter att smittan spridit sig.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fortfarande inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0