Våldtäkten på Viking Amorella
STJÄRNVITTNE: År 2012 vittnade den 23-årige mannen om hur en 57-åring man kallat en grupp somalier för "jävla somalier". Nu utreds mannen, som själv är somalier, för en grov gruppvåldtäkt.

Misstänkt våldtäktsman var antirasistiskt stjärnvittne

Publicerad 4 februari 2015 kl 11.36

Inrikes. En av de fyra somaliska män som häktats för helgens våldtäkt på Viking Amorella var för två år sedan åklagarens stjärnvittne i ett hets mot folkgrupp-åtal mot en 57-årig man som även han har utomnordisk invandrarbakgrund. I polisförhör beklagade sig den 23-årige somaliern över att 57-åringen kallat en grupp somaliska ungdomar för "jävla muslimer" och "jävla somalier".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i samband med en grillfest sommaren 2012 som de kränkande orden ska ha yttrats. 57-åringen hälsade på ett barnbarn och stannade under kvällen kvar på grillfest där en hel gris grillades och fotbolls-EM en knapp månad tidigare diskuterades. 57-åringen hade själv hejat på Italien i finalen där Spanien vann och hade under grillkvällen på sig en italiensk fotbollströja.

Någon i festsällskapet tyckte efter några öl att det var en briljant idé att sätta upp det avhuggna grishuvudet på en påle på en närbelägen fotbollsplan. Men på fotbollsplanen stötte de på patrull från en grupp somaliska ungdomar som protesterade mot tilltaget och det uppstod bråk mellan de två grupperna. Bland annat yttrade somalierna kränkande kommentarer om det italienska landslaget.

Enligt den nu våldtäktshäktade 23-årige somaliern, som kallades till rättegången som enda utomstående vittne till händelsen, ska 57-åringen bland annat ha yttrat orden "jävla muslimer" och "jävla somalier" till de somaliska ungdomarna. Enligt några av somalierna framfördes även dödshot mot dem.

57-åringen, som tidigare var ostraffad, greps och åtalades för hets mot folkgrupp och olaga hot. Han dömdes året därpå till villkorlig dom.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.