Foto: Gage Skidmore/Cc-By-Sa

Misstänkt valfusk mot Ron Paul

Publicerad 16 februari 2012 kl 20.56

Utrikes.Är den republikanska partieliten så rädda för presidentkandidaten Ron Paul att de fuskar och missgynnar honom vid administrationen och rösträkningen i det republikanska primärvalet? Det frågar sig nu flera etablerade medier och debattörer efter valkaoset i delstaten Maine i förra veckan.

Gilla artikeln på Facebook

Misstankarna om valfusk började redan efter primärvalet i Nevada, där Ron Paul mystiskt inte ökade sin populäritet någonting i jämförelse med primärvalet 2008, då Ron Paul också ställde upp. Eftersom den 76-årige libertarianen var mer eller mindre okänd 2008 och idag är en ledande kandidat så tyckte många att den uteblivna ökningen var svårförklarlig. Kampanjorganisationen Revolution PAC, som stöder Ron Paul, lade upp en grafik på nätet som jämförde den uteblivna ökningen i Nevada med övriga resultat, vilket fick många att höja på ögonbrynen och debatten på nätet tog fart.

I sociala medier spreds samtidigt en video som visar hur en Ron Paul-supporter avvisas efter att ha försökt agera valobservatör vid ett judiskt nomineringsval i Nevada. Händelsen visades först i CNN och lades därför upp på på Youtube. Ron Pauls supporters har också varit kritiska mot att judar, som generellt inte stöder Ron Paul, har specialregler i flera delstater som gör att de får rösta sent på kvällarna, efter att vanliga vallokaler har stängt. Vid en vallokal i Nevada registrerade sig ett stort antal Ron Paul-supporters som deltagare trots att de inte var judar och lyckades på det sättet överbelasta kapaciteten i vallokalen.

Ron Paul kom till sist trea i Nevada, bara någon procent efter Newt Gingrich. Men motgångarna och märkligheterna fortsatte vid primärvalet i Maine, som många räknade med att Ron Paul skulle vinna med god marginal.

I Maine meddelade först republikanerna i Washington County, där Ron Paul har ett starkt stöd, att man skjutit upp nomineringsvalet på grund av dåligt väder. Detta eftersom man väntade sig 7 cm snö på valdagen, vilket är helt normalt för säsongen.

I ett distrikt i Maine rapporterades först Mitt Romney felaktigt som vinnare - innan några röster rapporterats in. Därefter ströks distriktet från resultatet, vilket ledde till skarp kritik eftersom distriktet förväntades vara en av Ron Paul starkaste fästen. Det distrikt som Ron Paul vann 2008 och i år skulle nu alltså inte räknas enligt republikanernas ledning delstaten.

Mycket tyder nu på att det officiella resultatet kommer att ändras till följd av tydligt valfusk, uppmärksamhet i massmedia och stora protester från väljare och politiker i Maine.

Ron Pauls kampanj säger till Business Insider att att republikanerna runtom i delstaten inte har varit objektiva vid rösträkningen. De ska systematiskt ha underrapporterat Ron Pauls resultat i förhållande till Mitt Romney.

- Det händer för ofta, säger kampanjrådgivaren Doug Wead till Business Insider.

- Om det hade berott på kaos så skulle även starka Romney-fästen ha rapporteras sent, men det är inte vad som har inträffat, säger han.

Doug Wead tror att republikanernas beteende mot Ron Paul kan förklaras delvis av att han har så unga väljare och funktionärer. De har sällan erfarenhet av politiken och beter sig kanske på ett sätt som inte förväntas inom det konservativa partiet i USA.

- Människor känner sig hotade, de vill inte att ett gäng ungdomar som lika gärna kunde ha stöttat Barack Obama kommer in och tar över. De har en känsla av att de äger det här partiet, men det måste till en attitydförändring här, säger Doug Wead till Business Insider.

Även den liberala tv-profilen Rachel Maddow uppmärksammade problemen i Maine under gårdagens sändning.

- Det här är ingen vanlig Ron Paul-konspirationsteori, sade hon när hon kommenterade märkligheterna och det misstänkta valfusket i Maine.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.