EJ VALFRITT: Invandringen från tredje världen till Sverige "går inte" att stoppa, enligt Moderaterna.

M: Invandring "går inte" att stoppa

Publicerad 20 februari 2021 kl 16.37

Inrikes. Kommer SD att stödja en framtida M-regering som sitter och drar floskler av typen "vi är bundna av internationella avtal" samtidigt som invandringen från tredje världen fortsätter? Det frågar sig många efter att Reinfeldts parti tagit avstånd från SD:s utspel om stopp för "belastande invandring".

Gilla artikeln på Facebook

I det omtalade utspelet krävde Jimmie Åkesson ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar, som han menar utgör ”en social, kulturell eller ekonomisk belastning”.

– Jimmie Åkesson säger att han i praktiken vill stoppa invandringen och jag uppfattar att det är någonting som inte är möjligt att genomföra, som regelverken ser ut i dag, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, till SR.

Ulf Kristersson (M) har tidigare öppnat upp för samarbete med Sverigedemokraterna kring bland annat migrationspolitiken. Men om Sverigedemokraterna hotar att stoppa all invandring från tredje världen är det alltså osäkert hur det blir med den saken.

– Det hade varit välkommet om Sverigedemokraterna förklarade vilken invandringspolitik de faktiskt vill driva och hur den är förankrad i de regler som vi är tvungna att följa, säger Stenergard.

Går utmärkt – i Australien
I praktiken är det dock enkelt att stoppa invandringen från tredje världen inom ramarna för FN:s flyktingkonvention. Australien har sedan tio år tillbaka skeppat asylsökare till Papua Nya Guinea eller Nauruöarna där de får bo permanent om de får flyktingstatus och annars så länge deras asylhandläggningen pågår.

Eftersom livsstilen i lägren – i synnerhet i ett tidigare läger på ön Manus utanför Papua Nya Guinea – uppfattas som något mindre glamourös än i invandrarnas hemländer har den illegala invandringen till landet i princip upphört.

För Moderaternas del understryker man dock att man anser att det är "inte går" att genomföra något invandringsstopp i Sverige.

– Den politik som Sverigedemokraterna drev i migrationskommitén är en politik som jag tror att vi skulle kunna samarbeta kring, när det gäller just migrationsfrågan. Det är därför jag är förvånad över att han nu ger uttryck för en helt annan politik som skulle bryta mot internationella konventioner och som i praktiken inte skulle vara möjlig att genomföra, säger Maria Malmer Stenergard om Jimmie Åkessons utspel.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.