Moderaterna vill veta vilka det är som begår brotten.

Moderaterna vill kartlägga etniciteten på våldtäktsmän

Publicerad 13 november 2017 kl 15.08

Inrikes. Moderaterna vill nu kartlägga etniciteten på personer som begår våldtäkter och andra sexualbrott i Sverige. Partiet kräver därför att regeringen ger Brottsförebyggande (BRÅ) i uppdrag att fram under en ny sådan undersökning. Hittills har dock Löfvenregeringen sagt nej till en sådan rapport.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid en presskonferens på måndagen som Moderaterna meddelade att man vill skärpa straffen för sexualbrott, och att man vill kartlägga vilka gärningsmännen är.

Partiet menar bland annat att det blir svårt att bekämpa brotten om man inte vet vilka som står bakom dem.

– Vi vill att det görs en ny omfattande kartläggning av sexualbrotten. Vem är förövaren och vem är offret, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé enligt TT och påpekar att detta är avgörande för att kunna dra slutsatser om till exempel det förebyggande arbetet.

Undersökningen ska inkludera förövarnas etniska bakgrund, fortsätter Tobé. Han menar att det är viktigt att veta exakt vilka det är som begår de här brotten, där det tidigare visat sig att utomeuropeiska invandrare är mycket kraftigt överrepresenterade.

Men en dylik undersökning har Brottsförebyggande rådet inte gjort sedan 2005. Och den nuvarande regeringen har tidigare sagt nej till att genomföra en granskning av våldtäktsmännens etnicitet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade i fjol att han anser inte att "en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället".

Än så länge har övriga Alliansen inte ställt sig bakom Moderaternas förslag. Men om så sker, och dessutom SD stödjer det, kan regeringen tvingas backa. Det menar i varje fall SVT Nyheters inrikespolitiske expert Mats Knutson i en kommentar till SVT. Han påpekar att det skulle bli svårt för regeringen att gå emot riksdagens vilja.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0