Tumultet vid kongressen

Morgan Johansson ljuger om polismord vid kongressen – flaggar för åtgärder mot SD

  • Justitieministern sprider påhittad historia om att en polis skulle ha mördats under upploppen vid Kapitolium
  • Det påhittade mordet måste nu "få konsekvenser också i Sverige" skriver ministern och flaggar för åtgärder mot SD
  • "SD är ju Sveriges svar på Trumprepublikanerna", enligt Johansson
Publicerad 13 januari 2021 kl 15.41

Inrikes. Justitieminister Morgan Johansson (S) sprider fake news om att en polis skulle ha blivit ihjälslagen av en mobb på kongresstrappan i Washington under förra veckans tumult. Ministern använder det påhittade mordet för att kräva "konsekvenser också i Sverige" och flaggar nu för åtgärder mot det "farliga" och "högerextrema" Sverigedemokraterna.
 "Vi inledde Januarisamarbetet för att hålla högerextremismen borta från makten", skriver han.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i ett högstämt inlägg på Facebook som Morgan Johansson idag beskriver tumultet vid Kapitolium för en vecka sedan som "högerpopulismens 11 september".

För att understryka situationens allvar ger S-ministern en målande beskrivning av en av händelserna vid kongressen den 6 januari:

"En polis släpades ut av mobben och slogs i praktiken ihjäl på kongresstrappan - han misshandlades så grovt att han senare avled av sina skador."

Problemet är bara att händelsen inte har ägt rum, utan tycks vara påhittad av Morgan Johansson själv.

Läs också: Morgan Johansson (S) prickas för lögn om invandringen

Hittills har två poliser som var på plats under tumultet vid kongressen rapporterats döda. Den ene av dem, 51-årige Howard Liebengood, begick självmord i helgen, flera dagar efter händelsen.

När det gäller den andre döde polisen, 42-årige Brian Sicknick, har det kommit olika uppgifter om hur han dog. Han kollapsade inför sina kollegor i vad man först trodde var ett hjärtstillestånd. Sicknick avled på torsdagen och misstänks ha blivit exponerad för någon form av "kemiskt medel". Enligt andra uppgifter blev han träffad i huvudet av en brandsläckare.

Morgan Johansson kan möjligen syfta på en video som visar hur en annan polis under tumultet dras ner för en trappa av en demonstrant och hur en annan man sedan slår polisen med en flaggpinne. Polisen skyddas dock av en grupp andra demonstranter, som hjälper till att föra honom från platsen. Polischefen i Washington DC, Robert Contee har berättat att han pratade med den drabbade polisen i efterhand, men det är oklart om polisen fick några skador.

I sitt Facebookinlägg använder Morgan Johansson det påhittade polismordet för att argumentera för att "högerpopulismen" är antidemokratisk och våldsam och måste rökas ut.

"Alla kan nu se vilket hot inte bara mot enskilda människor, utan också mot demokratin, som dessa krafter utgör", skriver han.

Dettta "får konsekvenser över hela världen, också i Sverige", enligt ministern:

"SD är ju Sveriges svar på Trumprepublikanerna, och Moderaternas stora projekt under den här mandatperioden har varit att successivt närma sig SD för att göra det till en rumsren partner. Detta för att kunna regera med eller med stöd av SD efter valet 2022".

Morgan Johansson fortsätter:

"Vi kommer aldrig att ge en tum, en centimeter, en millimeter åt denna våldsbejakande högerpopulism. Sverige ska aldrig försättas i en sådan situation som USA varit i under de senaste fyra åren."

Fria Tider har sökt Morgan Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa för en kommentar om uppgifterna i Facebookinlägget.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.