MP: "Oförskämt" att koppla invandring till kriminalitet

Publicerad 11 september 2020 kl 16.03

Inrikes. Det är fel och "oförskämt" att koppla ihop invandring med kriminalitet eftersom alla invandrare inte är kriminella. Det hävdade Miljöpartiets språkrör Per Bolund i riksdagen.
– Sverigedemokraterna borde be om ursäkt, sade han.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under en frågestund i riksdagen på torsdagen som Miljöpartiets språkrör Per Bolund förnekade en koppling mellan invandring och kriminalitet.

Sverigedemokraternas Katja Nyberg ville veta om regeringen ser koppling mellan invandringen och kvinnors ökade otrygghet, eller tänker fortsätta förneka den.

Men enligt MP-statsrådet visar "forskningen" att SD har fel i sin samhällskritik, som han kallar för "allmänt tyckande".

Det finns visserligen en koppling mellan kriminalitet och vissa faktorer, som fattigdom, men inte med etniskt ursprung, påstår Bolund.

– Det finns en koppling mellan fattigdom och kriminalitet, det finns en tydlig koppling mellan sociala klyftor och kriminalitet, det finns en koppling mellan dålig integration och kriminalitet. Men det finns inte någon koppling mellan hudfärg och kriminalitet, sade en nästan arg Per Bolund i riksdagen.

– Den som kopplar ihop invandring med kriminalitet gör en stor otjänst för alla de människor med invandrarbakgrund som går upp varje morgon, går till jobbet, gör sitt jobb i välfärden. Det är min läkare, det är din busschaufför. Det är våra barns lärare vi pratar om. De gör ett fantastiskt jobb. Att beskylla dem för kriminalitet är oförskämt. Jag tycker Sverigedemokraterna borde ge dem en ursäkt.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bildt: "Obestritt" varför Estonia sjönk

Dåvarande statsministern hänvisar till den officiella förklaringen. "Gick i för hög fart i extrem sjö och bogvisiret slets av vilket vattenfyllde fartyget."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0