MSB-rådet: Ha kontanter hemma

Publicerad 31 maj 2021 kl 11.59

Ekonomi. En studie finansierad av MSB undersöker vad som händer ifall betalsystemet kraschar i världens mest kontantfria land. Rådet är att förvara kontanter och förnödenheter hemma ifall krisen skulle komma.

Gilla artikeln på Facebook

När projektet startades 2016 började forskarna med att bygga en simuleringsmiljö i form av ett spel. Ett spel som sedan spelats av drygt 150 aktörer från den finansiella branschen, men även från kommuner, livsmedelskedjor, bensinstationer, transportbransch med flera.

I spelet drabbas ett fiktivt samhälle av en långvarig störning där kortbetalningar inte är möjliga under 10 dygn. Speldeltagarna har valt vilka åtgärder som ska genomföras och resultatet presenteras via en datorsimulering.

– Tjugoen speldagar har anordnats där länsstyrelser i fjorton olika län har bjudit in regionala aktörer att delta. Deltagare kan öva hundratals varianter av samma scenario och på så sätt vara beredd på många tänkbara händelseförlopp. Det bygger bättre och tryggare krishanterare, säger projektledaren Joeri van Laere vid Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.

Projektet har enligt MSB visat vilka oväntade och allvarliga konsekvenser ett stopp i kortbetalningar kan få. Men också att det går att mildra krisen genom att ha en fungerande samverkan nationellt, regionalt och lokalt, offentligt-privat och mellan olika samhällssektorer.

– Detta projekt har genom att simulera ett stopp i kortsystemet fungerat som en övning i att fatta rätt beslut om en sådan kris skulle uppstå. Forskarna har lyckats föra samman de viktigaste aktörerna på området och i olika delar av Sverige, redan det är en vinst, säger Jonas Milton från MSB.

Studien har fått MSB att rekommendera att man har kontanter i mindre valörer och förnödenheter hemma.

– MSB rekommenderar privatpersoner att ha en summa kontanter i mindre valörer hemma tillsammans med ett lager förnödenheter. Det ökar möjligheten att klara sig under exempelvis en längre störning i betalsystemet. Kontanter är dock inte enskilt den enda lösningen utan endast ett komplement. Ju fler alternativa sätt att betala man har som privatperson desto bättre klarar man sig, säger Jonas Milton på MSB:s hemsida.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.