MUF Göteborg anammar vänsterpolitik och feminism

Publicerad 17 januari 2020 kl 12.32

Inrikes. En maktkamp pågår i MUF Göteborg mellan en konservativ och en mer vänsterpolitisk falang, uppger Nyheter Idag. Striden aktualiseras efter att styrelsen bifallit en feministmotion om "patriarkala strukturer".

Gilla artikeln på Facebook

Det är en motion till distriktsstämman för MUF Göteborg som kastat ljus på en "maktkamp" inom Moderata ungdomsförbundet i Göteborg. 

Motionen ska ha bifallits av styrelsen och i den kritiseras "patriarkala strukturer". Det föreslås också att MUF i Göteborg ska kalla sig för en feministisk organisation.

Motionsförfattarna menar att det är en "patriarkal struktur" som gör att kvinnor tar ut mer föräldraledighet än män och att detta skapar sämre förutsättningar för kvinnor när det gäller karriär och ekonomi.

Den feministiska MUF-motionen anser även att män är offer för "patriarkala strukturer".

"Enligt maskulina normer ska mannen vara stor, stark och fysiskt visa muskler. Han ska vara en specifik form för att verkligen uppfattas som man. Den ideala mannen visar inte heller känslor, håller lugnet och är den som tar ansvar i stressiga situationer. Många passar inte in i detta ideal, men gör sitt yttersta i att ändra sig själva för att komma så nära som möjligt", skriver motionsförfattarna.

Enligt Nyheter Idag pågår det en maktkamp inom MUF Göteborg, där en "socialliberal" sida har tagit över makten.

– MUF i Göteborg har tidigare alltid varit mer konservativt än resten av MUF. Men för några år sedan kom det in nytt folk i ledningen. De fokuserar mer på frågor åt vänster, säger en källa till tidningen.

Det som nu står på agendan är klimat och feminism, trots att staden plågas av allvarliga problem i skolan, i förorterna och har en dålig "integration", förklarar en annan källa för NI.

MUF Göteborg sägs ha blivit "splittrat" i en dragkamp mellan höger och vänster. Och på distriktsstämman den 25 januari väntas vänsterfalangen få ett ännu hårdare grepp om organisationen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0