MUF Göteborg anammar vänsterpolitik och feminism

Publicerad 17 januari 2020 kl 12.32

Inrikes. En maktkamp pågår i MUF Göteborg mellan en konservativ och en mer vänsterpolitisk falang, uppger Nyheter Idag. Striden aktualiseras efter att styrelsen bifallit en feministmotion om "patriarkala strukturer".

Gilla artikeln på Facebook

Det är en motion till distriktsstämman för MUF Göteborg som kastat ljus på en "maktkamp" inom Moderata ungdomsförbundet i Göteborg. 

Motionen ska ha bifallits av styrelsen och i den kritiseras "patriarkala strukturer". Det föreslås också att MUF i Göteborg ska kalla sig för en feministisk organisation.

Motionsförfattarna menar att det är en "patriarkal struktur" som gör att kvinnor tar ut mer föräldraledighet än män och att detta skapar sämre förutsättningar för kvinnor när det gäller karriär och ekonomi.

Den feministiska MUF-motionen anser även att män är offer för "patriarkala strukturer".

"Enligt maskulina normer ska mannen vara stor, stark och fysiskt visa muskler. Han ska vara en specifik form för att verkligen uppfattas som man. Den ideala mannen visar inte heller känslor, håller lugnet och är den som tar ansvar i stressiga situationer. Många passar inte in i detta ideal, men gör sitt yttersta i att ändra sig själva för att komma så nära som möjligt", skriver motionsförfattarna.

Enligt Nyheter Idag pågår det en maktkamp inom MUF Göteborg, där en "socialliberal" sida har tagit över makten.

– MUF i Göteborg har tidigare alltid varit mer konservativt än resten av MUF. Men för några år sedan kom det in nytt folk i ledningen. De fokuserar mer på frågor åt vänster, säger en källa till tidningen.

Det som nu står på agendan är klimat och feminism, trots att staden plågas av allvarliga problem i skolan, i förorterna och har en dålig "integration", förklarar en annan källa för NI.

MUF Göteborg sägs ha blivit "splittrat" i en dragkamp mellan höger och vänster. Och på distriktsstämman den 25 januari väntas vänsterfalangen få ett ännu hårdare grepp om organisationen.


Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0