WEF 2023

Musk: Världsekonomiskt forum "en icke-vald världsregering"

Publicerad 29 januari 2023 kl 12.37

Utrikes. Twitters vd Elon Musk kritiserar Världsekonomiskt forum i Davos som han menar är "en icke-vald världsregering som folk aldrig har önskat sig".

Dela artikeln

Under Världsekonomiskt forums årliga möte i Davos härom veckan har många ifrågasatt legitimiteten hos den icke-valda gruppen av eliter som är angelägna om att berätta för världens folk hur de ska leva sina liv.

En av de som uttrycker sådana känslor är Twitter-vd:n Elon Musk, som varnar för att Världsekonomiskt forum kanske går för långt i sin ansträngning att helt omforma globala ekonomier och samhällen för att begränsa risken för klimathot och annat.

Musk twittrade: "WEF blir alltmer en icke-vald världsregering som folk aldrig har begärt och inte vill ha."

Hans kommentarer var ett svar på en video där WEF-grundaren Klaus Schwab och andra medlemmar i eliten diskuterade organisationens nya "Global Collaboration Village" i Metaverse, en virtuell värld som byggs av Meta, moderbolaget till Facebook.

I klippet förklarade Schwab att WEF:s virtuella samhälle gick att lita på eftersom den internationella polisorganisationen INTERPOL skulle arbeta nära dem för att säkerställa att allt var tryggt.

Innan årets årliga möte sade Musk att han trodde att det fanns "värde" i att ha ett forum där regeringar och näringslivstoppar kunde mingla, men medgav att WEF "ge mig lite obehagsvibbar".

WEF grundades av Schwab 1971. Årets event har samlat det vanliga gänget av klimataktivister, ukrainska regeringshöjdare, journalister från de traditionella medierna och direktörer i IT-branschen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.