Kroppen av en buddhistisk munk som mördats av muslimer i Thailand förs bort från mordplatsen.

Muslimskt land vill inte ta emot muslimska flyktingar

Publicerad 17 maj 2015 kl 13.05

Utrikes. Malaysia, som har en majoritet muslimska invånare, säger nej till att ta emot fler muslimska flyktingar från Burma. De muslimska flyktingarna är inte välkomna till något av grannländerna och nu talar FN om en "humanitär katastrof" i Sydostasien.

Dela artikeln

Den muslimska folkgruppen rohingya i Burma flyr just nu undan tilltagande motsättningar mellan dem och landets buddhistiska majoritet. Den senaste tidens oroligheter i Burma blossade upp förra sommaren efter att bilder på en påstått muslimsk man som våldtar en burmesisk kvinna börjat spridas på internet.

Hundratals burmeser gav sig ut på gatorna i den burmesiska storstaden Mandalay och attackerade bland annat affärer som ägdes av muslimer. Två människor omkom innan regeringen utfärdade undantagstillstånd för att få stopp på oroligheterna.

Våldtäkten var dock bara den senaste i raden av sekteristiskt våld i landet. 2012 dömdes tre muslimska män till döden i Burma efter att de våldtagit och mördat en buddhistisk burmesisk kvinna. Mordet på kvinnan utlöste en våg av våld och dussintals muslimer mördades som hämnd av uppretade buddhister.

Men grannländerna Indonesien och Thailand är inte särskilt sugna på att ta emot de muslimer som nu ger sig ut till sjöss för att fly undan våldet i Burma. Inte ens Malaysia, där över 60 procent av de dryga 30 miljoner invånarna är muslimer, vill ha in dem i landet. Malaysia har genom åren tagit emot omkring 45.000 muslimer från Burma och tycker att det räcker mer än väl.

De tre länderna är inte minst rädda för att en flodvåg av outbildade fattiga invandrare ska söka sig till länderna om de öppnar gränserna. Burma gränsar till Bangladesh där det bor över 156 miljoner invånare varav merparten är muslimer. Många av dessa lever i fattigdom och söker sig gärna utomlands av ekonomiska skäl.

I Indonesien och Thailand har man dessutom även där haft växande bekymmer med motsättningar mellan muslimer, buddhister och övriga folkgrupper. I februari förra året sköts en buddhistisk munk ihjäl på öppen gata i Thailand – mordet utfördes som hämnd efter att tre muslimska barn skjutits ihjäl på väg hem från moskén. Därför är man försiktiga med att ta emot fler muslimer från andra folkgrupper som skulle kunna spä på de etniska motsättningarna i landet.

Tusentals muslimer på flykt undan situationen i Burma uppges nu befinna sig ombord på båtar och människosmugglares fartyg på havet utanför Thailands, Indonesiens och Malaysias kuster men inget av länderna vill ta emot dem, rapporterar AP.

FN har de senaste dagarna talat om en "humanitär katastrof" och varnat för att båtarna med muslimer kan komma att bli till "flytande kistor".


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0