Regionfullmäktige i Region Stockholm.

Muslimskt studieförbund ska betala tillbaka 600.000 bidragskronor

Publicerad 11 juni 2024 kl 11.09

Inrikes. Region Stockholm kräver att över 600.000 bidragskronor som gått till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd ska betalas tillbaka. Anledningen är att förbundets material anses vara nedsättande mot kvinnor, koppla judendom till homosexualitet och referera till sharialagar.

Dela artikeln

Folkbildningsrådet inleder en granskning av studieförbundet Ibn Rushd efter uppgifter om att de ska ha brutit mot Region Stockholms så kallade demokrativillkor. En liknande utredning pågår i Region Skåne.

Regionen har låtit göra en extern granskning av studieförbundet Ibn Rushds folkbildningsverksamhet i Stockholms län under år 2023. Granskningen visar att det förekommit material som enligt granskningen kan bryta mot Kulturnämndens så kallade demokrativillkor och de har därför beslutat att kräva tillbaka 600.000 kronor som betalats ut i bidrag.

– Det som framkommer i Region Stockholms utredning är mycket allvarligt och vi kommer därför att inleda en egen granskning av studieförbundets verksamhet, säger Morgan Öberg, chef för Enheten statsbidrag studieförbund på Folkbildningsrådet.

I slutet av förra året konstaterade Folkbildningsrådet att Ibn Rushd brustit i efterlevnaden av statsbidragsvillkoren. Det handlade då om två material i religiösa frågor där studieförbundet inte kunde visa att "demokratiska värderingar" lyfts fram. Folkbildningsrådets beslutade då att förbundet skulle återbetala 146.900 kronor i statsbidrag och vidta konkreta åtgärder så att konstaterade brister inte upprepas.

– Vi gör nu en helhetsbedömning av studieförbundets förmåga att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och för grundläggande demokratiska värderingar, säger Morgan Öberg, chef för Enheten statsbidrag studieförbund på Folkbildningsrådet, i ett pressmeddelande.

De nya uppgifterna kan därmed komma att påverka kommande beslut om statsbidrag till studieförbundet, enligt myndigheten.


Nyheter från förstasidan

Haverikommissionen riktar hård kritik mot Gröna Lund

Presenterar rapport om dödsolyckan. Gröna Lund AB och två andra företag misstänks för grova brott.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.