Genrebiold.

Myndighet satsar 10 miljoner på att göra nyanlända till bönder

Publicerad 5 oktober 2018 kl 08.46

Inrikes. Tillväxtverket och Lantbrukarnas riksförbund satsar nu miljoner på att fixa praktikplatser på landsbygden åt nyanlända invandrare, rapporterar P4 Värmland.

Gilla artikeln på Facebook

"Nyanlända svenskar", som Sveriges Radio kallar det, ska nu få praktikplatser på lantbruk.

Projektet heter "Nya nätverk för jobb på landet" och är ett initiativ från Lantbrukarnas riksförbund.

P4 har träffat Mohammed Ali Basha från Syrien som gör praktik på Per Henningssons gård i Värmland samtidigt som han även läser SFI.

Mohammeds kunskap lyfts fram som väldigt viktig för verksamheten. Gården ska nämligen bygga ett stort kycklingstall, och Mohammed arbetade med att föda upp kycklingar i hemlandet. Någon arbetslivserfarenhet är dock inte nödvändig för att få praktikplats.

– Det är ju en resurs som kommit till Sverige, så då måste man våga. Jag tycker det är viktigt att ta emot nyanlända och hjälpa dem igång med ett arbete. Det är intressant med nya kulturer, säger Per Henningsson till P4 och uppmanar fler jordbrukare att ta emot nyanlända.

Mohammed berättar bland annat att han kör traktor, men det är svårt att höra exakt vad han säger eftersom hans svenska är så bristande.

LRF:s projektledare Mats Bergling menar att lantbrukare vanligtvis rekryterar bland vänner och bekanta, och att det kan vara svårt att ta in en vilt främmande människa så nära. Behovet av arbetskraft är dock stort, hävdar han. Samtidigt syftar projektet till att "väcka intresse" för landsbygden hos nyanlända, som sägs vara mer vana vid städer.

"Nya nätverk för jobb på landet" inleds nu under hösten och fortsätter fram till 2020. LRF själva satsar tre miljoner kronor, medan lejonparten betalas med skattemedel av Tillväxtverket.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Clown nominerad till partiledare för V

Kandiderar till posten som ny partiordförande. Var med och grundade nätverket "Clowner mot nazister".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0