Myrdals hyllning till Nationella fronten

Publicerad 28 maj 2014 kl 17.13

Politik. Nationella fronten förmår att ta upp faktiska frågor som är relevanta för det arbetande folket – vilket den officiella vänstern däremot inte gör. Den slutsatsen drar Jan Myrdal, legendarisk svensk vänsterdebattör, i ett blogginlägg där han hyllar partiets framgångar.

Gilla artikeln på Facebook

I inlägget skriver Myrdal att bland de äldre franska kommunister som han har talat med så upplever att 90 procent av dem att Marine Le Pens krav är sådana som de själva en gång ställde.

"Det må gälla frigörelsen från Washingtons dominans och från EU:s överstatliga utsugning av det franska folket till bankkapitalets fromma. Konkret angriper hon sådant som det liberalistiska järnvägsförfallet, Förenta staternas försök till kulturell hegemoni över Frankrike, monopolkapitalets dominerande roll i fransk politik och andra de traditionella frågor 'vänstern' ställt innan dess partier imploderade", skriver Jan Myrdal.

I ett tidigare inlägg i Folket i bild konstaterar Jan Myrdal att den officiella franska vänstern inte kan kräva något utträde ur den Europeiska unionen, eftersom det skulle omöjliggöra samverkan med president François Hollandes och hans socialistparti, som helt och hållet stöder EU.

I sin text konstaterar Myrdal att Marine Le Pen knappast är någon socialist, och att hon varken anknyter till Marx eller några andra tänkare på vänsterkanten. Men han ser ändå hennes idéer som traditionellt acceptabla inom vänstern.

"Hon är medvetet anti-liberal. Hon är därtill fransk nationalist också i sådant som om Frankrikes roll i Afrika eller nödvändigheten av ett eget och enbart av fransmän lett kärnvapenförsvar. Men hennes ställningstaganden är logiska och för 'vänstern' traditionellt begripliga", skriver Jan Myrdal.


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.