Narkosmedel för svårt coronasjuka nästan slut

Publicerad 5 april 2020 kl 05.10

Inrikes. I hela region Stockholm råder nu akut brist på narkosmedlet Propofol, enligt SVT. Personal in intensivvården kan nu tvingas söva ner coronapatienter med alternativa medel som riskerar att förvärra andningssymptomen ytterligare.

Gilla artikeln på Facebook

SVT Nyheter har tagit del av interna mejl från ett av Stockholms läns stora sjukhus som visar att det just nu råder akut brist på Propofol. Det är ett sömnmedel som används för att söva ner coronapatienter som behöver hjälp av en respirator för att andas.

– Det är krigssjukvård vi bedriver just nu, säger en källa som bekräftar uppgifterna till SVT.

I ett av mejlen framgår att sjukhusets operationsavdelning istället tvingas använda sig av det alternativa narkosmedlet Pento. Medlet är dock enligt mejlet ”tyvärr mycket oftare associerat med laryngospasm”, som försvårar patientens andning ytterligare.

– Just nu så är det brist i hela regionen på sömnmedlet Propofol som vi använder både på operationsavdelningen och på intensivvårdsavdelningen. Många av dem som smittats av corona behöver respirator för att kunna andas och då måste de sövas, säger en källa till SVT.

Ett nationellt samarbete mellan regionerna ska nu inledas för att säkra tillgången till mediciner på intensivvårdsavdelningarna. Men situationen är så kritisk nu att Region Stockholm direkt har kontaktat läkemedelstillverkare i syfte att förmå dem att öka sin produktionstakt, skriver SVT.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus