Natoofficerare besökte Gotland

Publicerad 24 april 2024 kl 16.36

Inrikes. I veckan besökte ett 30-tal personer från Nato Gotland. Det var planeringsofficerare från Natos olika operativa staber, under ledning av Joint Forces Command Brunssum i Nederländerna.

Dela artikeln

Syftet med besöker var att koordinera Natos och Försvarsmaktens pågående försvarsplanering.

– Att Nato har valt Gotland för sitt besök beror på öns strategiska läge. Gotland har en central position i Östersjön och är viktig för försvaret av både Sverige och Nato, säger Fredrik Ståhlberg, ställföreträdande chef för operationsledningen i Högkvarteret, i ett uttalande.

Enligt Mark Pullan, planeringschef på högkvarteret i Brunssum, har försvaret av Gotland många utmaningar. För Nato var det därför angeläget att fysiskt vara på plats på ön och se hur det ser ut. Det räcker med andra ord inte med att bara titta på en karta.

– Gotland är och kommer alltid att vara betydande för Östersjöregionen. För oss som jobbar med försvarsplanering är det därför viktigt att på plats skapa sig en bättre och djupare förståelse för hur det ser ut, säger Mark Pullan.

Enligt honom är det också av största vikt att ön inte blir isolerad vid en konflikt. Det är därför viktigt att det finns rätt mängd av soldater och materiel på ön i händelse av en kris.

Under besöket på Gotland passerade man bland annat Visby flygplats, P 18, Visby Hamn och Slite hamn.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.