Foto: Library of the London School of Economics and Political Science

Nelson Mandela död

Publicerad 6 december 2013 kl 10.12

Utrikes.Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela har avlidit efter flera månaders sjukdom, meddelade regeringen sent på torsdagskvällen. Han blev 95 år gammal.

Gilla artikeln på Facebook

Mandela engagerade sig tidigt i kampen mot apartheid och blev 1962 ledare för ANC:s kommunistiska terroristgren MK. Samma år dömdes han till livstids fängelse, och blev under sin långa tid i fångenskap internationellt känd som en ledande motståndsman i Sydafrika.

Under tiden fortsatte hans fru Winnie den beväpnade kampen genom att beordra sin personliga säkerhetspersonal att kidnappa, tortera och mörda ett stort antal män, kvinnor och barn. Hon förespråkade öppet den så kallade halsbandsmetoden, som går ut på att fästa ett gummidäck fullt med bensin om halsen på offret och sedan tända på.

Inte förrän 1990 lyckades Nelson Mandela förhandla sig till en frigivning och i valet 1994, då den svarta befolkningen för första gången hade rösträtt, valdes han till Sydafrikas president. Sedan dess har han blivit en ikon för liberaler i väst.

Sorgen uppges idag vara stor bland de svarta sydafrikanerna. Förberedelser har inletts för en gigantisk begravningsceremoni som ska äga rum i arenan Soccer City i Pretoria och pågå i tio dagar, rapporterar The Guardian.

Den vita befolkningen är samtidigt väl förberedd på ett katastrofscenario och räknar med att utsättas för omfattande förföljelser i den närmsta framtiden.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus