Nio av tio ljuger om åldern men avslöjas – får stanna och leva på brott ändå

Publicerad 9 juni 2019 kl 14.22

Utrikes. En arabisk 22-årig man som avslöjats med att ljuga om sin ålder driver runt på Stockholms gator utan att tas i förvar och bli utvisad – trots att Sverige har ett fungerande återtagandeavtal med Marocko. Det avslöjar SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Mannens riktiga ålder avslöjades när den svenska gränspolisen skickade hans fingeravtryck till Marocko. Men istället för att sätta den brottsbenägne mannen i förvar och utvisa honom låter myndigheterna honom driva runt på gatan och försörja sig på att begå ytterligare brott.

Enligt tv-jätten planerar araben att söka sig till Belgien, där han tänkt börja sälja droger. Flytten ligger i linje med svenska myndigheters mål med ett avtal som ger Sverige rätt att söka efter fingeravtryck i marockanska databaser. Det får kriminella marockaner att flytta till andra vita länder och inte primärt att åka hem till tredje världen igen.

Bakgrunden till avtalet var att en stor mängd kriminella marockaner började söka sig till Stockholms innerstad, där många av landets liberala makthavare bor, och att de bland annat utsatte en ung kvinna på Södermalm för en uppmärksammad och synnerligen bestialisk gruppvåldtäkt. Men nu hoppas det svenska etablissemanget att araberna snart blir andra EU-länders problem.

– När vi hittar deras identitet lämnar de landet och flyttar vidare till andra städer i Europa som tex Barcelona eller Paris. De vill inte att polisen känner till vilka de är eftersom då kan de straffas och bli utvisade till Marocko, säger Christian Frödén, gruppchef på gränspolisen i Stockholm.

Testerna av fingeravtryck visar att bara tio procent av de som kontrolleras är yngre än 18 år. Resten är äldre än de uppgett.


Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0