Arkivbild.

NMR:s demonstration inte hets mot folkgrupp

Publicerad 18 december 2020 kl 13.49

Inrikes. Hovrätten friar idag 14 personer ur Nordiska motståndsrörelsen för hets mot folkgrupp för en demonstration 2017. Hovrätten har kommit fram till att det "samlade agerandet" inte utgör hets mot folkgrupp. Samtidigt döms flera av de tilltalade för våldsamt upplopp.

Dela artikeln

Det var efter en demonstration i Göteborg den 30 september 2017 som 14 personer ur Nordiska motståndsrörelsen åtalades för hets mot folkgrupp. 

Åklagarna hade gjort gällande att flera omständigheter "sammantagna" vid demonstrationen inneburit att det spridits missaktning mot folkgrupper andra än de nordiska.

Men Hovrätten för Västra Sverige avvisar delar av åtalet eftersom det grundar sig på innehållet i tryckta skrifter.

"Hovrätten bedömer att delar av åtalet, bland annat att demonstranterna burit partijackor med NMR:s symbol tyrrunan och fanor med tyrrunan, avser tryckta skrifter som ska prövas i tryckfrihetsmål där Justitiekanslern bestämmer om åtal ska väckas", skriver domstolen och fortsätter:

"Vid bedömningen av återstående omständigheter anser hovrätten bland annat att det inte är visat att tyrrunans närmare koppling till den nationalsocialistiska rörelsen under 1930- och 1940-talen var allmänt känd vid tidpunkten för demonstrationen. Användningen av träsköldar med målad tyrruna når enligt hovrätten inte heller tillsammans med övriga omständigheter upp till den nivå av missaktning som krävs för att det ska vara fråga om hets mot folkgrupp."

Två av rättens ledamöter var skiljaktiga och ville döma en av de tilltalade som höll ett tal under mötet för hets mot folkgrupp.

Dock fastställs tingsrättens fällande dom gällande våldsamt upplopp mot flera av de tilltalade och ytterligare en döms för samma brott.


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Konstaterar att svenskarna "byts ut". "Vi genomgår ett experiment som aldrig gjorts tidigare i världshistorien."0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur