Arkivbild.

NMR:s demonstration inte hets mot folkgrupp

Publicerad 18 december 2020 kl 13.49

Inrikes. Hovrätten friar idag 14 personer ur Nordiska motståndsrörelsen för hets mot folkgrupp för en demonstration 2017. Hovrätten har kommit fram till att det "samlade agerandet" inte utgör hets mot folkgrupp. Samtidigt döms flera av de tilltalade för våldsamt upplopp.

Gilla artikeln på Facebook

Det var efter en demonstration i Göteborg den 30 september 2017 som 14 personer ur Nordiska motståndsrörelsen åtalades för hets mot folkgrupp. 

Åklagarna hade gjort gällande att flera omständigheter "sammantagna" vid demonstrationen inneburit att det spridits missaktning mot folkgrupper andra än de nordiska.

Men Hovrätten för Västra Sverige avvisar delar av åtalet eftersom det grundar sig på innehållet i tryckta skrifter.

"Hovrätten bedömer att delar av åtalet, bland annat att demonstranterna burit partijackor med NMR:s symbol tyrrunan och fanor med tyrrunan, avser tryckta skrifter som ska prövas i tryckfrihetsmål där Justitiekanslern bestämmer om åtal ska väckas", skriver domstolen och fortsätter:

"Vid bedömningen av återstående omständigheter anser hovrätten bland annat att det inte är visat att tyrrunans närmare koppling till den nationalsocialistiska rörelsen under 1930- och 1940-talen var allmänt känd vid tidpunkten för demonstrationen. Användningen av träsköldar med målad tyrruna når enligt hovrätten inte heller tillsammans med övriga omständigheter upp till den nivå av missaktning som krävs för att det ska vara fråga om hets mot folkgrupp."

Två av rättens ledamöter var skiljaktiga och ville döma en av de tilltalade som höll ett tal under mötet för hets mot folkgrupp.

Dock fastställs tingsrättens fällande dom gällande våldsamt upplopp mot flera av de tilltalade och ytterligare en döms för samma brott.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Putins svar när NBC frågar om han är en mördare

Etablissemangsjournalisten fick obekväm motfråga. Hade svårt att hantera Vladimir Putin under intervjun från Kreml.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0