Paul Romer.

Nobelpristagarens idé: En frizon i Sverige med "miljontals flyktingar"

Publicerad 8 oktober 2018 kl 17.04

Inrikes. Idag tilldelades de amerikanska nationalekonomerna William Nordhaus och Paul Romer Ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Romer har tidigare föreslagit att Sverige upprättar en frizon för "miljontals" flyktingar. Det kommer "inte kosta något", lovar han i en DN-intervju från 2016.

Gilla artikeln på Facebook

Idag meddelade Kungliga Vetenskapsakademien att man ger Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2018 till amerikanen William D. Nordhaus vid Yale University samt Paul M. Romer vid NYU Stern School of Business i USA.

Den förre för att ha "integrerat klimatförändringar i långsiktig makroekonomisk analys” och den senare ”för att ha integrerat teknisk utveckling i långsiktig makroekonomisk analys”.

Paul Romer är inte helt okänd för den uppmärksamma läsaren.

I en intervju med Dagens Nyheter från 2016 förespråkade han nämligen att Sverige upprättar en "frizon" för miljoner flyktingar.

– Flyktingfrågan är ett jättelikt problem, men det finns möjliga lösningar. Sverige, som är ett glesbefolkat land, skulle kunna hyra ut ett landområde av Hongkongs storlek. Där kunde man ta emot miljontals människor som får försörja sig själva och inte behöver kosta något, sade han till Dagens Nyheter.

I Hongkong bor ungefär sju miljoner människor och är ungefär lika stort som Öland.

Den så kallade frizonen behöver fungera som en fristående enhet med egna lagar. Invandrarna ska alltså leva för sig själva och inte bli svenska medborgare, vilket enligt Romer kommer leda till enastående resultat. På detta sätt "tvingas" nämligen flyktingarna att bli självförsörjande, och då kommer de också att lyckas uppnå det, är hans tanke.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0