Invandringsprotesterna i Tyskland
12.000 vänsterextremister firade terrorhotet mot Pegida med en karneval. På bilden, en motdemonstration mot Pegida.

Pegida återupptar protesterna nästa vecka – trots terrorhot

Publicerad 19 januari 2015 kl 20.35

Utrikes. Pegida meddelade under måndagskvällen att de tänker trotsa terrorhotet från muslimska fundamentalister och återuppta demonstrationerna i Dresden nästa måndag.
– Vi kan inte låta oss tystas, sade organisationens initativtagare Lutz Bachmann.

Dela artikeln

Pegidas demonstrationer, som med ett fåtal undantag kommit att bli en återkommande händelse varje måndagskväll i Dresden, stoppades igår med kort varsel efter att muslimska fundamentalister riktat ett terrorhot mot demonstrationen och mot organisatörerna av den. Demonstrationerna hålls i protest mot den höga invandringen till Tyskland och i protest mot muslimsk extremism – som mest har demonstrationerna lockat över 25.000 deltagare.

Under måndagskvällen höll Pegidas båda frontfigurer Lutz Bachmann och Kathrin Oertel en presskonferens som fick stor medial uppmärksamhet mot bakgrund av hotet mot Pegida samt terrorhotet mot Tyskland och invånarna i Dresden.

– Yttrandefriheten och rätten att demonstrera kan vi inte låta dem ta ifrån oss, sade Kathrin Oertel enligt det tyska public service-bolaget Tagesschau.

– Vi kan inte låta oss tystas, fyllde Lutz Bachmann i.

En pressad Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, tvingades under måndagen ta Pegidas rätt att demonstrera i försvar. Merkel har tidigare gjort sig känd som en stark motståndare till Pegida och uppmanat människor att inte delta i deras demonstrationer. Under måndagen erbjöd hon istället Pegida federal hjälp med att upprätthålla säkerheten och skydda demonstranterna nästa måndag. Hon slog dessutom fast att beslutet att stoppa demonstrationerna på grund av hot måste "förbli ett undantag".

Även den tyske justitieministern, socialdemokraten Heiko Maas, tog Pegidas rätt att demonstrera i försvar och sade att terrorhot aldrig får tillåtas tysta människors åsikter.

Men i München passade 12.000 vänsterextremister på att fira Pegidas nederlag och att terrorhotet, åtminstone för den här veckan, tvingat Pegida att ställa in en demonstration. En karneval anordnades av de skadeglada vänsterextremisterna och den lokala Pegida-demonstrationen drog bara omkring 800 deltagare, en bråkdel av det antal man hoppats på.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Mer från Utrikes

Amerikaner röker oftare på än dricker

För första gången.. Dagligt cannabisbruk nu vanligare än dagligt alkoholbruk.0 

Kastar in handduken – efter mer än ett halvt sekel. Spekulationer om vem som ska ta över globalistklubben.0 

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0