Svenska och danska forskare har analyserat isotopen strontium i Egtvedflickans tänder, hår och naglar. Deras studie visar att hon föddes och växte upp i södra Tyskland mer än 80 mil från danska Egtved. Hon var tonåring när hon dog och begravdes på sommaren år 1370 f.Kr.
Den kohud som hon vilade på i kistan kommer troligen från samma område.
De nya rönen har gjorts av textilforskaren Karin Frei vid danska Nationalmuseet och Köpenhamns universitet i samarbete med professor Kristian Kristiansen på Institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet. Resultaten har nyligen publicerats i en artikel i tidskriften Nature.
Att flickan troligen kommer från Schwarzwald förvånar inte Kristian Kristiansen.
– Under bronsåldern fanns två dominerande maktcentra just i södra Tyskland och i Danmark. Vi kan se många förbindelser i det arkeologiska materialet mellan de två områdena och min gissning är att flickan har gifts bort till en man i Jylland för att skapa en allians mellan två mäktiga familjer, säger han i ett pressmeddelande.
Tack vare strontiumhalterna i Egtvedpigens ylleklänning kan forskarna ana var fåren betat och begränsa det troliga området. I hennes grav fanns också askan från ett barn, som nu också är analyserad.
– Vi tror att flickan lämnade sitt barndomshem i Schwarzwald och reste till Jylland för att gifta sig. Efter några månader återvände hon för att hämta sin lillebror eller syster till ett fosterhem i Egtved. Längs vägen blev barnet sjukt och dog, och liket brändes. Håranalysen visar att flickan led av hunger under sin resa, kanske blev hon sjuk på vägen och var det när hon anlände till Egtved. När hon dog strax efter begravdes hon med sin bror eller syster, säger Kristian Kristiansen.