Black lives matter Stockholm

Annika Strandhäll (S) mitt i BLM-kaoset: "Det poliserna utsattes för var inte ok någonstans"

Publicerad 4 juni 2020 kl 09.59

Politik. S-politikern Annika Strandhäll ryter i ett flertal inlägg på Twitter ifrån mot hur polisen behandlades under gårdagens Black lives matter-demonstrationer i Stockholm. Poliserna "blev oerhört hotfullt och provokativt bemötta", skriver hon bland annat.

Dela artikeln

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Annika Strandhäll, tidigare statsråd i den rödgröna regeringen, var igår kväll på tunnelbanan på väg hem från riksdagen. Hon hamnade mitt i kaoset på T-centralen när Black lives matter-demonstranter hamnade i bråk med polisen.

Nu twittrar hon om sina upplevelser och ger sitt fulla stöd för poliserna som arbetade på stationen och försökte upprätthålla ordningen bland de konfliktsökande demonstranterna.

"Jag blev vittne till 1000 pers där och poliser som försökte upprätthålla 50 gränsen. Det poliserna utsattes för vid tunnelbanespärren var inte ok någonstans", skriver hon.

"Polisen försökte i någon form av ordning skingra och få ned människor i tunnelbanan i lagom takt. Både utanför och innanför spärrarna och blev oerhört hotfullt och provokativt bemötta när de gjorde sitt jobb", twittrar hon i ett annat inlägg.

Strandhäll understryker samtidigt flera gånger att hon sympatiserar med Black lives matter. "Med all respekt för frustrationen som låg bakom demonstrationen som jag helt sympatiserar med", skriver hon bland annat.

Tre våldsamma upplopp
Polisen skriver på sin hemsida att tre händelser som betecknas som våldsamma upplopp bröt ut i samband med gårdagskvällens Black lives matter-protester. Dels den sammandrabbning mellan polis och demonstranter vid halv sju-tiden på T-centralen som flera personer dokumenterade med sina mobilkameror och som Strandhäll blev ögonvittne till. Två personer greps misstänkta som anförare och anstiftare av det upploppet.

Dessutom fick polisen hantera ett annat våldsamt upplopp vid ungefär samma tidpunkt på Brunkebergs torg samt ett tredje våldsamt upplopp på Karlbergsvägen i Vasastan senare på kvällen.

Bakgrunden till våldsamheterna beror delvis på att antalet deltagare i demonstrationen på Sergels torg översteg det av regeringen beslutade högsta tillåtna antalet på 50 personer. Polisen beslutade sig därför för att upplösa demonstrationen och slussa ned demonstranterna i tunnelbanan.


Nyheter från förstasidan

Andersson: Gubbängen "en existentiell fråga" för Sverige

"Det är en existentiell fråga". Hotar hela "vår demokrati och vårt sätt att leva" enligt S-ledaren.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.