Svaret från Jens Stoltenbergs Nato-högkvarter i Bryssel imponerar inte på Ryssland.

Ryssland: Floskeltyngt och "pinsamt" svar från Nato

Publicerad 28 januari 2022 kl 15.34

Utrikes. Istället för att ge sakliga svar på det ryska förslaget till ny säkerhets­uppgörelse skickade Nato ett närmast ideologiskt dokument, där ryssarna ska få lära sig om alliansens "särskilda syfte" och “exceptionalism". Nu kallar Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov texten för "pinsam".

Dela artikeln

Under en presskonferens på fredagen sade Lavrov att USA:s svar på samma säkerhetskrav faktiskt kunde användas för som utgångspunkt för diskussioner om ett bindande avtal på några av de punkter som Ryssland fört fram.

Men svaret från Nato-högkvarteret i Bryssel, däremot, var enligt Ryssland rent "pinsamt" för personerna som skrivit texten, rapporterar RT.

Även Natos text är ett svar på Rysslands initiativ från i december, där Moskva skickade en lista på förslag till säkerhetsgarantier till Nato och USA. I listan krävde Ryssland bland annat att placeringen av robotar nära den ryska gränsen skulle upphöra och att Nato-trupper i Europa skulle retirera till 1997 års positioner.

Av både USA och Natos högkvarter i Bryssel dömdes flera punkter på listan ut som "icke förhandlingsbara", medan USA:s Moskva­ambassadör John Sullivan faktiskt överlämnade svar för Washingtons räkning, som på flera punkter skulle kunna leda till ett rättsligt bindande avtal enligt Lavrov.

– När man jämför med vad vi fått höra från Nato så framstår USA:s svar närmast som ett under av diplomatisk anständighet, sade den ryske utrikesministern.

– Svaret från Nato är så ideologiskt laddat och präglas av en så stark känsla av exceptionalism inom den nordatlantiska försvarsalliansen och dess särskilda mission, särskilda syfte, att man som läsare blir generad å författarnas vägnar, säger Lavrov.

– Jag säger inte att förhandlingarna är över. Som vi har sett har USA och Nato studerat våra helt okomplicerade krav i mer än en månad nu... men det går att skönja frön av rationalitet där.

Lavrov konstaterar dock att framgångarna främst går att se inom "sekundära" frågor och att det viktigaste kravet – att Ukraina och andra icke-Natoländer österut inte ska gå med i Nato – saknar svar.

USA har tidigare sagt att Natos "open door policy" för medlemskap och placering av Nato-robotar i dessa länder inte är en förhandlingsbar position. Svaret har fått ryska företrädare att diskutera en "open door policy" för ryska robotar i länder som Venezuela och Kuba, men än så länge har inga skarpa hot i den riktningen framförts från högre ort.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.