EU:s invandringspakt

M säkra på att SD viker sig om EU-tvång på invandring

Publicerad 13 maj 2023 kl 16.08

Inrikes. Den svenska regeringen kommer att godkänna EU:s kontroversiella migrationspakt – trots att stödet är beroende av Sverigedemokraterna. Det säger huvudförhandlaren i EU-parlamentet, Reinfeldt-moderaten Tomas Tobé, i Ekots lördagsintervju.

Dela artikeln

Rättelse: M-politikern heter Tomas Tobé. Inte Tobias Tobé, som angavs i ursprungspubliceringen av denna artikel.

Pakten bygger på att alla EU-länder ska bli mångkulturer och om de inte blir det frivilligt så ska invandringen från tredje världen ökas med tvång, uppger Tobé.

Att Sverigedemokraterna skulle sätta stopp för migrationspakten håller han för uteslutet.

– I sista hand finns det ett sånt här tryck på medlemsländerna att komma överens, absolut, så är det, säger Tobé i lördagsintervjun.

På kort sikt innebär pakten troligen en tillfällig minskning av asyltrycket på Sverige, eftersom Ungern och Polen och liknande kommer få ta emot tredje världen-invandrare först.

Men efter några år ingår även Sverige i de tvingande kvoterna, och det är något som regeringen formellt är emot.

– I de förhandlingar som jag leder i rådet är tvingande omfördelning inte på bordet, och det är ingenting som kommer att accepteras, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

På nätet har såväl SD- som M-väljare ställt sig bakom krav på att utesluta Tomas Tobé ur partiet och göra gemensam sak med Ungern och Polen och sänka migrationspakten i ministerrådet när förhandlingarna där drar igång i juni. Något svenskt veto är dock inte att vänta och Tobé är säker på att asylkvoterna blir verklighet till slut.

– Jag känner rätt mig trygg i att rådet kommer att landa i en position som SD kommer stödja. Är det så att vi kommer till uppgörelse mellan parlamentet och rådet så hoppas jag att SD kommer agera mer konstruktivt i parlamentet, säger han till Ekot.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Växande vrede efter afghanmord på fransk pojke

Nu kokar det i Frankrike. Ung afghan och hans mamma gripna för mordet på Matisse, 15.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.