Två vänsterextremister låg i bakhåll utanför rättegången och attackerade journalister från Exakt24 med slag och sparkar. Till höger: Mathias Wåg i tingsrätten.

Våldsamt vid rättegång mot Aftonbladet-extremist

Scrolla för video...

Publicerad 24 maj 2023 kl 08.31

Media. Högerjournalister blev överfallna av vänsterextremister i samband med en stökig rättegång mot AFA-grundaren och Aftonbladet-medarbetaren Mathias Wåg.

Dela artikeln

Det blev tumultartat i Stockholms tingsrätt på tisdagen i samband med att att den kände vänsterextremisten Mathias Wåg, skribent på Aftonbladet, ställdes inför rätta för förtal.

Wåg, som uppges ha grundat våldsnätverket Antifascistisk aktion, AFA, i Sverige, anklagas för på Twitter och i en podcast att ha förtalat en dråpdömd man som under 90-talet beskrevs som en profilerad nazist.

På plats i tingsrätten var en rad journalister från både höger- och vänstermedier och tonläget var hetsigt, vilket framgår av filmer från domstolen. Både ordningsvakter och poliser fick hålla ordningen.

Den vänsterextrema tidningen Dagens ETC skriver att "högerextremister attackerade journalister" under rättegången, men presenterar inga belägg för detta.

Däremot utsattes två journalister från högersajten Exakt24 för ett överfall av två vänsterextremister inför rättegången, vilket fångades av kameran. De lyckades dock försvara sig från angriparna, som flydde.

– De attackerade oss precis innan tingsrätten öppnade. De väntade på oss, säger en av journalisterna, Christian Peterson.

Attacken är polisanmäld, enligt Christian Peterson.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.