Fördubblat antal sprängningar sedan 2024

Publicerad 20 juli 2025 kl 09.46

Inrikes. Trots att polisen lyfter fram en minskning av skjutningar i Sverige visar den senaste statistiken att våldsnivåerna totalt sett är fortsatt höga – och på flera områden förvärrade. Antalet sprängdåd har fördubblats jämfört med i fjol, och situationen beskrivs som instabil.

Dela artikeln

Fria Tider rapporterade redan i januari att det då skedde nästan ett bombdåd om dagen, särskilt i Stockholmsområdet. Under årets första två veckor inträffade 11 explosioner och 25 farliga föremål kunde säkras.

Under första halvåret 2025 har 104 sprängningar inträffat, enligt polisens egen statistik. Motsvarande siffra för samma period 2024 var 52. Fria Tider rapporterade redan i januari att det skedde nästan ett bombdåd om dagen under årets inledning, särskilt i Stockholm.

– Det är givetvis allvarligt och vi ser att de kriminella skiftat modus och genomfört fler sprängningar under vintern och våren. Ofta i utpressningssyfte, för att skrämma eller hota, säger August Knutsson, operativ koordinator vid polisens nationella driftcenter.

Sprängningarna har blivit mer brutala och riktas allt oftare direkt mot människor. Enligt polisens bombskydd handlar det nu inte bara om entréer och källare – utan även om att kasta handgranater in i bostäder.

– Vi ser fler fall där man placeras anordningen inne i trapphuset, vid lägenhetsdörren, eller att man kan kasta handgranater in i bostäder, säger Pär Christianssén vid Nationella bombskyddet.

Samtidigt beskriver polisen en minskning av skjutvapenvåldet. 84 skjutningar har inträffat hittills i år, jämfört med 205 under samma period 2022. Men även där döljer sig allvarliga händelser bakom statistiken – bland annat skolattacken i Örebro där tio personer dödades.

– I såväl den fysiska miljön som i de digitala miljöerna och på utredningssidan är vi idag snabbare och mer effektiva vilket har gjort att vi kunnat förhindra förestående brott och ökat uppklarningen de senaste åren av det dödliga våldet i nätverksmiljö från cirka 20–30 procent till cirka 60 procent, säger August Knutsson.

Men trots förbättrad uppklaring är våldsläget långt ifrån stabilt.

– Samtidigt är konfliktläget högt och vi vet av erfarenhet att läget kan skifta snabbt. Vi gör allt vi kan för att hålla nere våldsnivåerna, säger Knutsson.


Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Liknande skräckscener även i Sverige. "Jag kommer aldrig att komma tillbaka till det här jävla landet."0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.