Foto: A. Synwell

Ungern ändrar grundlag efter EU:s stämningshot

Publicerad 8 juni 2013 kl 23.00

Utrikes.Ungern kommer att göra ändringar i sin nya grundlag efter att EU-kommissionen hotat att stämma landet i EU-domstolen, skriver Budapestbaserade Portfolio.hu. Bland annat kommer EU att få igenom ett krav på att lobbyister från storföretag ska få obegränsade möjligheter att "köpa" ungerska politiker som ställer upp i EU-valet.

Gilla artikeln på Facebook

Beskedet meddelades av utrikesminister Janos Martonyi på fredagen. Sedan den ungerske premiärministern Viktor Orban tillträdde år 2010 har Ungern legat i ständig konflikt med byråkraterna i Bryssel, som menar att regeringens nya grundlag bryter mot EU:s lagar. EU-kommissionen har därför hotat landet med sanktioner och stämning i EU-domstolen.

Ungern har gått med på att lyfta bort flera av de omstridda författnings­tillägg som EU har kritiserat, bland annat en lag som begränsar storföretagens möjligheter att bedriva lobbyverksamhet genom att donera pengar till politikers kampanjkassor. I Ungern betraktar många människor bidrag direkt till politiska kandidater som ett sätt att "köpa" politiskt inflytande. Landet har därför sedan 1997 kraftigt begränsat möjligheten för lobbyister att med hjälp av penningmedel driva partiernas valkampanjer. Inför valet 2010 rapporterade flera ungerska medier att socialistpartiet bröt mot reglerna och att Viktor Orbáns parti Fidesz var nära att slå i taket.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso klargjorde i ett öppet brev till Ungerns regering att en lag inte får begränsa europeiska storföretags möjligheter att påverka kandidater som ställer upp i valet till Europaparlamentet. Och enligt Portfolio.hu väntas den ungerska regeringen och dess antikorruptions­myndighet nu få vika sig på den punkten. Det blir alltså tillåtet att spendera obegränsade penningbelopp på att köpa politiska kandidater i EU-valet, men inte i de val som rör Ungerns nationella och regionala församlingar.

En annan omstridd del av den nya ungerska författningen har varit en regel som ger regeringen möjlighet att införa en särskild tillfällig skatt för att täcka eventuella skadestånd som den ungerska staten kan bli dömda att betala i exempelvis EU-domstolen eller Europadomstolen. När Viktor Orbán på fredagen kommenterade EU-kommissionens krav på att avskaffa möjligheten att ta ut denna skatt lät det dock som att regeringen hade tänkt stå på sig i frågan.

- Det handlar om budgetunderskottet. Vi kan inte ha en situation där vi uppfyller en skyldighet, såsom betalningsskyldighet från en internationell domstol, genom att öka vårt budgetunderskott. Det här är en regel som är såväl europeisk som nödvändig. Vi kommer inte att vika oss på den här punkten och om det blir nödvändigt så är vi beredda att fortsätta debatten i EU-domstolen.

Viktor Orbán har tidigare riktat skarp kritik mot EU-kommissionens försök att styra vad han anser är interna ungerska angelägenheter.

- Jag är vald, den ungerska regeringen är åtminstone vald. EU-parlamentet är också valt, men vem har valt EU-kommissionen? Varifrån kommer deras demokratiska legitimitet? Och inför vem är EU-parlamentet ansvarigt? sade Orban i mars förra året till tyska Frankfurter Allgemeines Zeitung.

Själv anser Viktor Orbán att de reformer som hans parti Fidesz har genomfört syftar till att skapa ett större folkligt inflytande och förhindra utländska intressen att kontrollera dagordningen i Ungern. Stora demonstrationer till stöd för Orban har också genomförts runtom i landet sedan EU skärpte tonläget mot regeringen i Budapest under slutet av 2011.

Bland de regler som nu utmönstras ur grundlagen finns även en begränsning av domstolarnas oberoende, som från EU-håll har fått kritik för att öka det politiska inflytandet över rättsväsendet. Det handlar om tjänstemäns befogenheter att flytta mål från den ungerska författningsdomstolen till andra domstolar, vilket mött häftig kritik från framförallt EU-kommissionen. När den svenska TT skrev om de ungerska lagändringarna på fredagen var detta den enda fråga de valde att beröra. En sådan prioritering gjorde nyhetsbyrån trots att det ungerska rättssystemet alltjämt har varit långt mer fristående än flera andra EU-länders rättssystem. Exempelvis det svenska, där politiker är både lagstiftare och domare - och där någon författningsdomstol överhuvudtaget inte existerar.


Spektakulära nya fyndet. Nu ifrågasätts SVT-bilden av hur de allra första svenskarna såg ut.0 Plus

Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Arbetslösheten närmar sig 10 procent

Dystra siffrorna.. Nu räknas 559.000 personer som arbetslösa i Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.