Det är på Merit Wagers blogg som en av Migrationsverkets handläggare berättar om verkets rutiner för att utreda om så kallade ensamkommande flyktingbarn har asylskäl.
Utredningarna får ta som mest två timmar i anspråk och görs under ett möte med den asylsökande. Under mötet ska det asylsökande barnet först välkomnas med trevligt småprat och delges en rad regler om bland annat handläggarnas tystnadsplikt och utredningens syfte. Mötet ska också avbrytas för en paus på minst tio minuter.
Det ensamkommande barnet ska tillåtas att berätta fritt om varför han eller hon lämnade hemlandet.
Barnets berättelse får ej avbrytas även om den spårar ur och börjar handla om annat än vad det egentligen är frågan om, berättar migrationshandläggaren, som valt att vara anonym, för Merit Wager.
I fall där det visar sig vara nödvändigt att ställa kontrollfrågor måste det göras på ett försiktigt sätt så att barnet inte känner att det är frågan om ett förhör eller att handläggaren tror att barnet ljuger.
Om det finns brister i barnets redogörelse oavsett om det handlar om ålder, hemvist eller asylskäl måste handläggaren påpeka detta, men på ett sådant sätt att barnet inte känner sig ifrågasatt, skriver handläggaren.
Det är klart att barnet är ifrågasatt! Det är ju bland annat det en utredning går ut på, att man ifrågasätter, annars handlar det ju bara om en redogörelse som kan vara hur falsk som helst. Vad är det här för dumheter, kommenterar Merit Wager.