Nordeachef häktad för grova ekobrott

Publicerad 20 februari 2021 kl 17.43

Inrikes. En chef på storbanken Nordea misstänks ha läckt hemlig information till någon i en familj med kopplingar till ett investmentbolag. Informationen har använts för att tjäna "miljoner" på insideraffärer, uppger åklagaren. Nu har chefen och två ytterligare personer häktats, skriver Dagens Juridik.

Gilla artikeln på Facebook

Nordeachefen är på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott den 18 december 2019 samt mellan den 31 augusti och 16 september 2020 respektive 1 och 25 september 2020.

– Misstanken är att han har fått information i sin yrkesroll och har missbrukat den, säger Kammaråklagare Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndigheten till Dagens Juridik.

Stockholms tingsrätt har häktat bankchefen med restriktioner. Enligt åklagaren ska han ha läckt hemlig bankinformation till en "familj" där en av männen i familjen är vd för ett mindre investmentbolag. Den mannen misstänks nu också på sannolika skäl för grovt insiderbrott.

Den tredje häktade är en äldre närstående till bolags-vd:n, som är ordförande i samma investmentbolag. Han misstänks också för grovt insiderbrott.

– Det rör sig om miljonbelopp, säger Hamilton.

Hamilton säger att bestämmelserna i rättegångsbalken som förbjuder åklagare att ta meddelanden mellan närstående i beslag ofta är ett problem i familjerelaterad brottslighet, men att det inte varit något problem i det här fallet eftersom den person som lämnat insiderinformationen finns utanför familjen.

Förbudet gäller annars både skriftliga meddelanden mellan den misstänkte och en närstående, och meddelanden mellan sådana närstående inbördes, men bara om meddelandet finns kvar hos den misstänkte eller någon i dennes närståendekrets.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0