Foto: Peter/Flickr

Nordkoreansk rymdraket störtade

Publicerad 13 april 2012 kl 08.22

Utrikes.Nordkorea sköt upp en rymdraket natten till idag, vilket väckt internationella protsester. Uppskjutningen bekräftas av sydkoreanska myndigheter.

Gilla artikeln på Facebook

Daily News rapporterar att raketen exploderade två minuter efter start och vrakdelar föll ner i Gula havet.

Nordkorea hävdar att raketuppskjutningen är en del av deras fredliga rymdprogram och att avsikten var att placera en övervakningssatellit i omlopp kring jorden. De har inte uttalat sig efter motgången.

Fördöms

USA och Sydkorea däremot hävdar att raketuppskjutningen är en del av Nordkoreas ambitioner att utveckla interkontinentala missiler för kärnvapen. Både Japan och Sydkorea hade sitt luftvärn i beredskap, för att skjuta ned raketen om den skulle komma in över deras territorium.

En talesman för Vita huset, Jay Carney beskrev uppskjutningen som "en provokation" vilken kunde destabilisera Nordkorea.

-Även om uppskjutningen inte är överraskande, med tanke på Nordkoreas aggressivitet, är alla sorters raketuppskjutningar från nordkoreanskt håll oroande för det internationella samfundet, sa han.

Det ryska utrikesdepartementet meddelade att uppskjutningen vore att bryta mot FNs säkerhetsråds resolution 1874, som kräver att Nordkorea upphör med rakettester och sitt kärnvapenprogram. Dock påpekade den ryske utrikesministern, Sergey Lavrov, att Nordkorea skulle kunna fortsätta med sitt rymdprogram efter att de accepterar resolutionen. Rysk militär meddelade att de skulle skjuta ned raketen om den skulle åka ur sin bana och komma in över Ryssland.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle fördömer uppskjutningen av raketen och uppmanar FN:s säkerhetsråd att reagera kraftigt. Den brittiske utrikesministern var "väldigt bekymrad".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0