Foto: Horrorbye

Norges regering vill deportera somalier

Publicerad 3 juli 2012 kl 19.36

Utrikes.Den norska regeringen har i mjugg tecknat ett utlämningsavtal med Somalia. Regeringen vill tvinga hem somalier och istället satsa på bistånd på plats.

Gilla artikeln på Facebook

I hemlighet har den norska regeringen förberett ett utlämningsavtal med Somalia. Det innebär att uppehållstillståndssökande somalier i Norge kan komma att tvångsutvisas, om regeringen får som de vill. Somalier är den största asylgruppen till Norge.

Statssekreterare Pål Lönseth besökte i hemlighet Somalia och träffade landets inrikesminister vilken gick med på att ta emot hemvändande somalier mot biståndspengar.

Deportera somalier med tvång
Statssekreterare Pål Lönseth från Arbetarpartiet berättar att han önskar att somalier ska deporteras i utbyte mot bistånd.

- Jag önskar tvångsdeporteringar till Somalia. I gengäld har vi sagt att vi är eniga om att stötta lovande projekt i landet, säger Lönseth till VG.

Han säger också att säkerhetsläget förbättras i Somalias huvudstad Mogadishu.

- Nu sänder vi icke idag tillbaka till Mogadishu, men det är en löpande utvärdering. Utvecklingen är positiv där men det är för tidigt att kunna säga om vi kan tvångsdeportera dit, fortsätter Lönseth.

Regeringen vill använda skattekronor på plats
Istället för att lägga enorma summor på bidragstäta somalier i Norge, menar den norska regeringen alltså att pengarna skulle komma till bättre användning i Somalia. En liknande modell som den Sverigedemokraterna har förespråkat i Sverige. Pål Lönseth förklarar.

- Uppbyggnad av Somalias rättsväsende vore ett aktuellt biståndsprojekt. Idag förbrukas mycket pengar av personer som kommer hit under krav om beskydd, säger Lönseth angående deportationerna.

Afronorsk riksdagsledamot kritisk
Bashe Musse, norsk-somalier och också från regerande Arbetarpartiet är kritisk.

- Det är för tidigt. Så som läget är i Somalia är det inte tryggt med återresor dit, säger Musse.

I Sverige är situationen annorlunda. Fria Tider har tidigare skrivit om hur över 30 000 somalier väntas söka uppehållstillstånd i Sverige bara under 2012, varav cirka 90 procent kommer att få stanna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0