Foto: Horrorbye

Norges regering vill deportera somalier

Publicerad 3 juli 2012 kl 19.36

Utrikes.Den norska regeringen har i mjugg tecknat ett utlämningsavtal med Somalia. Regeringen vill tvinga hem somalier och istället satsa på bistånd på plats.

Gilla artikeln på Facebook

I hemlighet har den norska regeringen förberett ett utlämningsavtal med Somalia. Det innebär att uppehållstillståndssökande somalier i Norge kan komma att tvångsutvisas, om regeringen får som de vill. Somalier är den största asylgruppen till Norge.

Statssekreterare Pål Lönseth besökte i hemlighet Somalia och träffade landets inrikesminister vilken gick med på att ta emot hemvändande somalier mot biståndspengar.

Deportera somalier med tvång
Statssekreterare Pål Lönseth från Arbetarpartiet berättar att han önskar att somalier ska deporteras i utbyte mot bistånd.

- Jag önskar tvångsdeporteringar till Somalia. I gengäld har vi sagt att vi är eniga om att stötta lovande projekt i landet, säger Lönseth till VG.

Han säger också att säkerhetsläget förbättras i Somalias huvudstad Mogadishu.

- Nu sänder vi icke idag tillbaka till Mogadishu, men det är en löpande utvärdering. Utvecklingen är positiv där men det är för tidigt att kunna säga om vi kan tvångsdeportera dit, fortsätter Lönseth.

Regeringen vill använda skattekronor på plats
Istället för att lägga enorma summor på bidragstäta somalier i Norge, menar den norska regeringen alltså att pengarna skulle komma till bättre användning i Somalia. En liknande modell som den Sverigedemokraterna har förespråkat i Sverige. Pål Lönseth förklarar.

- Uppbyggnad av Somalias rättsväsende vore ett aktuellt biståndsprojekt. Idag förbrukas mycket pengar av personer som kommer hit under krav om beskydd, säger Lönseth angående deportationerna.

Afronorsk riksdagsledamot kritisk
Bashe Musse, norsk-somalier och också från regerande Arbetarpartiet är kritisk.

- Det är för tidigt. Så som läget är i Somalia är det inte tryggt med återresor dit, säger Musse.

I Sverige är situationen annorlunda. Fria Tider har tidigare skrivit om hur över 30 000 somalier väntas söka uppehållstillstånd i Sverige bara under 2012, varav cirka 90 procent kommer att få stanna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0