FUNNA: Arjen Kamphuis tillhörigheter ska nu återlämnas till familjen. National Security Agency syftar på den amerikanska underrättelse­tjänsten NSA.

Norsk polis: Saknad Wikileaks-hackare "drunknade"

Publicerad 25 augusti 2019 kl 08.03

Utrikes. Wikileaks datasäkerhets­expert Arjen Kamphuis, 47, som försvann spårlöst i Norge för ett år sedan, dog troligen i en drunknings­olycka. Nu avslutas utredningen om hans försvinnande av norsk polis, trots att hans kropp aldrig har hittats.

Gilla artikeln på Facebook

Den 22 augusti förra året skulle Kamphuis ha flugit hem till Holland från Trondheim efter sin semester i Norge, men dök aldrig upp. Hans ID-handlingar och en kajak som tillhörde honom hittades senare i en norsk fjord, men hans mobiltelefon var försvunnen.

När mobilen senare plötsligt slogs på 180 mil därifrån, i Stavanger, tätnade mysteriet runt den försvunne hackaren.

Först nu, ett år senare, avskriver den norska polisen ärendet som en dödsolycka – trots att mannens kropp aldrig har hittats. Det rapporterar norska NRK.

Enligt polisens teori, som svenska Aftonbladet rapporterar att utgör "sanningen", ska två östeuropeiska lastbilschaufförer ha hittat Kamphuis mobiltelefon och övriga tillhörigheter, och plockat med sig dem. De bytte simkort i mobilen och använde den på vägen genom Norge, bland annat i Stavanger.

Både mobilen och de övriga tillhörigheterna har nu återlämnats av chaufförerna, som hittade dem när de stannade för att fiska.

Arjen Kamphuis kropp antas ligga kvar någonstans på botten i närheten av den plats där kajaken och tillhörigheterna hittades. Polisen avslutar därmed utredningen om hans försvinnande och avskriver ärendet som en olycka.


Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven: "Trumps tid är nu äntligen över"

Hyllar Biden och fördömer föregångaren. Trump spred "hat och hot", enligt svenske statsministern.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.