Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Norska forskare sågar svenska strategin

Publicerad 26 mars 2020 kl 09.44

Inrikes. Norska forskare riktar nu hård kritik mot Sveriges coronastrategi, uppger Aftonbladet. Att Sverige inte stänger skolorna är särskilt anmärkningsvärt eftersom barnen kommer fortsätta spridningen i samhället, anser de.

Gilla artikeln på Facebook

Kritiken mot Sveriges strategi mot coronasmittan fortsätter välla in.

Nu kommer den från grannlandet Norge, som infört tuffa restriktioner för att stoppa viruset.

Men i Sverige är bland annat grundskolorna öppna och fjällturismen fortsätter. Enligt den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell skulle samhället sluta fungera om skolorna stängde.

I Norge är vissa forskare chockade över Sveriges hantering.

Enligt Bjørg Marit Andersen, professor och smittskyddsläkare, har Norge en lång kunskap om isolering för att skydda sig mot smittor. Hon tycker det är "märkligt" att Sverige går emot den kunskapen, inte minst med de öppna skolorna.

– Barn bär smittan och även om de själva inte blir så sjuka kan de sprida den vidare. Så länge barn springer runt och smittar i skolor blir det också spridning i samhället, säger hon till Aftonbladet.

Jörn Klein, smittskyddsforskare vid universitet i Sørøst-Norge, delar kritiken och tror att Sverige på grund av virusets exponentiella beteende kommer drabbas av större smittspridning än Norge. Han spekulerar om ekonomiska överväganden kan förklara den svenska strategin. I så fall tycker han att svenska medborgare ska kräva av sina myndigheter att få veta vad priset för ett människoliv är. Han oroar sig också för att svenska jobbpendlare kommer sprida smittan till Norge.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0