Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Norska forskare sågar svenska strategin

Publicerad 26 mars 2020 kl 09.44

Inrikes. Norska forskare riktar nu hård kritik mot Sveriges coronastrategi, uppger Aftonbladet. Att Sverige inte stänger skolorna är särskilt anmärkningsvärt eftersom barnen kommer fortsätta spridningen i samhället, anser de.

Gilla artikeln på Facebook

Kritiken mot Sveriges strategi mot coronasmittan fortsätter välla in.

Nu kommer den från grannlandet Norge, som infört tuffa restriktioner för att stoppa viruset.

Men i Sverige är bland annat grundskolorna öppna och fjällturismen fortsätter. Enligt den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell skulle samhället sluta fungera om skolorna stängde.

I Norge är vissa forskare chockade över Sveriges hantering.

Enligt Bjørg Marit Andersen, professor och smittskyddsläkare, har Norge en lång kunskap om isolering för att skydda sig mot smittor. Hon tycker det är "märkligt" att Sverige går emot den kunskapen, inte minst med de öppna skolorna.

– Barn bär smittan och även om de själva inte blir så sjuka kan de sprida den vidare. Så länge barn springer runt och smittar i skolor blir det också spridning i samhället, säger hon till Aftonbladet.

Jörn Klein, smittskyddsforskare vid universitet i Sørøst-Norge, delar kritiken och tror att Sverige på grund av virusets exponentiella beteende kommer drabbas av större smittspridning än Norge. Han spekulerar om ekonomiska överväganden kan förklara den svenska strategin. I så fall tycker han att svenska medborgare ska kräva av sina myndigheter att få veta vad priset för ett människoliv är. Han oroar sig också för att svenska jobbpendlare kommer sprida smittan till Norge.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0