Sverige mot kollaps

Norska regeringen: Vi överger folkrätten om Sverige kollapsar

  • Norge redo säga upp Genèvekonventionen vid svensk systemkollaps
  • Gränsen stängs med våld och svenska flyktingar avvisas utan möjlighet att söka asyl
  • "Vi är redo för det värsta", säger statsminister Erna Solberg som ligger bakom nya lagförslaget
Publicerad 21 februari 2016 kl 19.29

Utrikes. Norge förbereder sig nu på att säga upp Genèvekonventionen och säkra gränsen mot Sverige med våld – utan att låta människor söka asyl. Det är huvudpunkten i ett nytt förslag till krislagstiftning som statsminister Erna Solberg vill ha på plats i händelse av att svenska myndigheter kollapsar av trycket från invandringen, skriver Berlingske.

Dela artikeln

– Det är en force majeure-lagstiftning som vi kommer att ha i beredskap i händelse av att allt bryter samman och flykting­strömmen bara kommer och slutar i Norge eftersom vi är högst upp i Europa. Norge blir slutdestinationen, eller hur? säger Erna Solberg i en intervju med Berlingske.

Lagstiftningen kommer snart att läggas fram i stortinget och väntas få ett brett stöd, liksom andra åtstramningar av asylpolitiken som Norge gjort den senaste tiden.

Enligt Berlingske har den norska regeringen fått hård kritik av flera remissinstanser. Advokatsamfundet i Norge menar att det är ett klart brott mot Norges så kallade "internationella förpliktelser", eftersom det strider mot Genèvekonventionen att avvisa svenskar som söker asyl utan att pröva deras asylansökan.

Men Solberg försvarar politiken.

– Vi måste vidta vissa åtgärder för att förbereda oss inför de värsta av scenarier, säger hon till Berlingske.

Sverige mot kollaps
Även i Sverige växer oron för vad som ska hända om ekonomin drabbas av en kris och bidragen inte längre kan betalas ut. Utrikesminister Margot Wallström (S) har varnat för en systemkollaps om inte antalet asylsökare minskar och nationalekonomen Tino Sanandaji betonar att krisen kan förvärras av en samtidig priskorrigering på bostadsmarknaden.

"Om statens finanser urgröps och räntan stiger finns risk för en kedjereaktion där bostadsbubblan spricker under pågående flyktingkris. Om det sker har Sverige små reserver och inga marginaler", konstaterade Sanandaji i ett debattinlägg i höstas.

Liknande uttalanden kommer från polisen, som i utsatta delar av Sverige kan behöva använda fyra bilar för ett trivialt ingripande, enligt Aftonbladet.

– Det här är förmodligen den största utmaningen för svensk polis sedan andra världskriget, säger Patrik Engström, chef vid gränspolisen på nationell nivå, till den tidningen.


Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.