Notan för USA:s krig i Mellanöstern: 33.000 miljarder kronor

Publicerad 20 november 2019 kl 19.10

Utrikes. 33.000.000.000.000 kronor. Så mycket pengar har de amerikanska skattebetalarna fått punga ut för att finansiera USA:s krig i den muslimska världen sedan 2001, enligt en ny studie.

Gilla artikeln på Facebook

Det amerikanska krigandet i Afghanistan, Irak, Syrien och Pakistan har inte bara skördat hundratusentals liv, skapat kaos och instabilitet i regionen och bidragit till uppkomsten av rörelser som Islamiska staten.

Krigen har dessutom varit en riktigt svindyr affär, rapporterar CNBC. Enligt en ny studie från Watson Institute of International and Public Affairs har krigen i länderna ovan kostat USA hela 6,4 biljoner dollar sedan 2001.

Det motsvarar 33 biljoner kronor (33.000 miljarder).

Krigen har dessutom resulterat i att över 800.000 människor har dödats i som en direkt följd av striderna. Av dem beräknas 335.000 ha varit civila. Ytterligare 21 miljoner människor har tvingats fly sina hem på grund av våldet.

Donald Trump drog nyligen tillbaka de amerikanska trupperna från Syrien och har också sagt att han vill avbryta det nu 18 år långa kriget i Afghanistan – besked som har väckt ramaskri i de vänsterliberala medierna runt om i västvärlden.


Soldiers of Odin

"Jaktsäsongen har inletts." Medborgargardet poserar med brännbollsträn och kedjor i film som textats på arabiska.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Bomb- och skottsäker familjebil gör säljsuccé bland vanligt folk. Ny marknad: Bepansrade bilar för svenssons.0 Plus

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0