Mordet på Wilma
Tishko Ahmed fångas av en övervakningskamera några få timmar innan han mördar Wilma.

Åtal: Irakiskt MONSTER halshögg 17-åriga Wilma och sparade huvudet i resväska

Publicerad 14 maj 2020 kl 18.34

Inrikes. Åtal har nu väckts mot 23-årige Tishko Ahmed som häktades förra året för mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla. Tishko anklagas för att ha dödat Wilma, halshuggit henne och sparat huvudet i en resväska i en garderob hemma hos sig. Resten av Wilmas kropp har aldrig återfunnits.

Gilla artikeln på Facebook

Det är under söndagseftermiddagen den 17 november förra året som Wilmas pappa ringer polisen och anmäler sin dotter försvunnen. Dottern bor sambo med en fem år äldre man i en lägenhet i Uddevalla och pappan berättar att förhållandet varit "stormigt" och att paret gjort slut och blivit tillsammans igen om vartannat.

Men nu har Wilmas föräldrar inte fått tag på sin dotter på några dagar. Under torsdagseftermiddagen, den 14 november, har Wilma hört av sig för att låna pengar till ett tandläkarbesök. Det är sista gången hennes föräldrar hör något ifrån henne. Wilma dyker aldrig upp hos tandläkaren dagen därpå. Föräldrarna har både försökt ringa till Wilma och åkt hem till henne och knackat på dörren, utan resultat.

När polisen samma dag ringer Wilmas sambo, Tishko Shabaz Ahmed, så påstår han att han inte vet var Wilma är.

– Hon är mitt ex och vi gjorde slut i torsdags och jag vet inte var hon är nu, säger han i telefon.

Ett stort sökpådrag inleds för att hitta den försvunna flickan. Missing people engagerar sig i letandet och under måndagen publiceras namn och bild på Wilma Andersson i flera medier.

Grannen ringer
Under måndagseftermiddagen får polisen ett telefonsamtal. Det är en granne till Tishko och Wilma som berättar att han hört bråk från deras lägenhet vid sextiden på torsdagskvällen. Bråket tystnade plötsligt, berättar grannen.

Det fattas beslut om husrannsakan i parets bostad. Polisens tekniker går in i lägenheten och börjar spårsäkring redan under tisdagsförmiddagen och hittar bland annat spår av stora mängder blod i lägenheten.

Samtidigt hämtas Tishko in för förhör av polisen och delges misstanke om brott. Han får veta att han är misstänkt för mord.

– Skitsnack! utbrister han.

Tishko Ahmed nekar till brott.

Polisens tekniker arbetar i flera dagar i lägenheten, men det är först över vecka senare, den 28 november, som ett avgörande fynd görs. En liksökhund har kallats in och när tekniker, hundförare och hund går in i lägenheten känner de direkt en "specifik lukt" som spåras till en garderob i sovrummet.

På översta hyllan i garderoben hittas en svart kabinväska. När väskan öppnas visar den sig innehålla ett ovalt paket inslaget i aluminiumfolie och packtejp. Teknikerna öppnar inte paketet. De förstår direkt vad de har hittat, stänger väskan och larmar rättsläkare. Det är Wilma Anderssons huvud som ligger i väskan.

Vägrar svara på frågor
Under tiden har flera förhör hållits med Tishko Ahmed, men han är fåordig. När Wilmas huvud hittats kallas han in på förhör igen:

– Har du något att berätta angående det du sitter häktad för, inleder förhörsledaren.

Tishko svarar inte.

– Vem har tillgång till din lägenhet? försöker förhörsledaren istället.

Lika resultatlöst.

Tishko får frågor om Wilmas nycklar till lägenheten och om han förstår frågorna som ställs, men han svarar inte på någon av dem.

– Du, Tishko! Något hemskt har hänt i din lägenhet och som du förstår så går vi igenom den. Vad är det som ligger i den lilla svarta väskan i garderoben? provar förhörsledaren till slut.

Men Tishko är tyst. Han svarar inte på någon av frågorna som ställs under förhöret. Enda gången han bryter tystnaden är när han frågar om han får gå på toaletten.

Resten av kroppen borta
Polisen letar igenom soputrymmen och containrar, kulvertar och raviner, alla möjliga platser där någon skulle kunna tänkas göra sig av med en kropp. Men resten av Wilmas kropp återfinns aldrig.

Utredarna är emellertid säkra på att Wilma mördades i lägenheten. Det finns gott om spår efter blod, blodstänk, blodigt hår och vävnadsrester från Wilma i framförallt vardagsrummet.

Tishko Ahmed har "uppsåtligen berövat Wilma Andersson livet genom upprepat trubbigt våld, våld som varit av sådan art att det separerat muskelvävnad från hennes kropp och/eller annat våld som inte närmare kan preciseras", står att läsa i åklagarens stämningsansökan.

Han åtalas även för brott mot griftefriden då han "obehörigen flyttat, skadat och skymfat den avlidna kroppen", skriver åklagaren.

Enligt Skatteverkets folkbokföringsregister är Tishko Ahmed född i Irak och invandrade till Sverige när han var nio år gammal. Den enda nära anhöriga han har i Sverige är hans pappa. Tishko är numera svensk medborgare.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så ska Trump tvinga sociala medier sluta censurera

Ger presidentorder idag – här är innehållet. Kan få djupgående effekter för Facebook och Twitter – om de inte upphör med politiska censuren.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.