Nu ökar invandringen igen – Migrationsverket skriver upp prognos

Publicerad 5 februari 2021 kl 11.11

Inrikes. Under 2021 väntas asylinvandringen till Sverige öka igen. Samtidigt ansöker rekordmånga människor om att få svenskt medborgarskap.

Dela artikeln

Invandringen till Sverige fortsätter, och i år väntas den öka igen. Det handlar årligen om tiotusentals människor från tredje världen.

Förra året sökte 13.000 personer asyl i Sverige, men under 2021 väntas den siffran öka till 16.000 personer.

Samtidigt landar antalet förlängningsansökningar om asyl på 34.000.

Ansökningar gällande anhöriginvandring väntas bli 45.000.

Förra året ansökte 87.000 människor om svenskt medborgarskap. I år väntas den siffran bli 73.000. Det är historiskt höga nivåer.

Medborgarskapen utgör numera hälften av Migrationsverkets ärenden. Därför görs en omställning från asylprövning till medborgarskapsprövning, eftersom resursbehovet är större i den senare kateorgin.

– Den grundläggande förklaringen till det är att det kom väldigt många människor som sökte asyl under åren fram till 2015. Nu har det gått närmare fem år och då öppnas möjligheten för dem som fått uppehållstillstånd att bli svenska medborgare, säger Migrationsverkets planeringschef Henrik Holmer till TT.

Dessutom kommer Sverige ta emot 5.000 så kallade kvotflyktingar från främst Mellanöstern och Afrika, något man gör varje år.

"De cirka 1.400 personerna som inte kunde överföras under förra året kommer att få komma till Sverige inom ramen av årets uppdrag på 5.000 överföringar", skriver Migrationsverket.

– Vi kan konstatera att 2021 kommer att vara ett händelserikt år inom migrationsområdet. Nya regelverk ska på plats både inom EU och i Sverige, och dessutom återstår det att se i vilken mån vi kan återgå till något slags normalläge. Vi befinner oss mitt i en världsomspännande pandemi vilket gör det svårt att förutspå hur reserestriktionerna som råder kommer att förändras framöver, säger Henrik Holmer i ett pressmeddelande.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.