Asylkaoset
Arkivbild.

Nu skickas de marockanska gatubarnen hem

Publicerad 9 juni 2017 kl 20.02

Inrikes. Rekordmånga illegala invandrare från Nordafrika, så kallade gatubarn, skickas nu hem till Marocko. På två år har siffran ökat från 8 till 82, skriver TT. "Regeringens arbete ger resultat. Marocko återtar allt fler av sina medborgare som varit i Sverige utan tillstånd", skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på Twitter på fredagen.

Gilla artikeln på Facebook

Så många som 800 så kallade barn och ungdomar från Marocko och andra nordafrikanska länder beräknas leva på gatorna i Stockholm och Göteborg.

Många av dem tar droger och livnär sig på brott.

Tidigare har Marocko inte velat ta tillbaka dem, men landets inställning har förändrats de senaste två åren.

Antalet som skickas tillbaka till hemlandet har ökat från 8 till hela 82 på två år. Enligt TT har justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman (S) tryckt på marockanska myndighetspersoner för att landet ska ta tillbaka fler.

Förra året skrev Sverige så ett avtal med Marocko, som verkar ha fungerat. 2015 accepterade Marocko 8 stycken, 2016 hade den siffran ökat till 35 och i år har redan 82 skickats tillbaka.

– Det jobb som vi gjort när det gäller Marocko verkar nu bära frukt. Det är viktigt mot bakgrund av att vi har och har haft under ganska många år ett problem med marockanska ungdomar som har levt lite kringdrivande i Europa, säger Morgan Johansson till TT.

Enligt TT är Morgan Johansson "nöjd" med att rekordmånga illegala nordafrikaner nu skickas tillbaka.

På frågan vad som händer med personerna när de återvänt, svarar Johansson att det är Marockos ansvar att ta hand om sina egna medborgare. För att kunna skicka tillbaka minderåriga måste det visserligen finnas ett konkret mottagande, men vuxna får helt enkelt klara sig själva i hemlandet, förklarar han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0