" /> " /> " />
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. CC-BY-SA-3.0/Frankie Fouganthin

Ny DN-kampanj för krig och massinvandring

Publicerad 13 april 2014 kl 19.16

Inrikes.DN:s chefredaktör Peter Wolodarski lanserade idag en kampanj där tidningen på nyhetsplats kommer att propagera för att omvärlden ska bomba Syrien och ta emot fler syriska invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

När Peter Wolodarski tillträdde tjänsten som chefredaktör för DN förra året lovade han att tidningen skulle satsa mer på så kallad ”agendasättande journalistik”. Som exempel på sådan journalistik framhöll han ett reportage om de svåra villkoren för romer som tigger i Stockholm, som tidningen nyligen publicerat.

DN:s agendasättande har därefter fortsatt med bland annat starkt vinklad rapportering om den syriska konflikten, som syftar till att sälja in ett anfallskrig mot Syrien till den svenska opinionen. Bara några dagar efter nervgasattacken i Damaskus den 21 augusti förespråkade Wolodarski att EU och USA skulle ”flygbomba regimens anläggningar” i Syrien, trots att det helt saknades bevis för att den syriska regeringen låg bakom gasangreppen.

Senare under hösten påstod DN att man hade hittat ett ”romregister”, vilket tidningen tog som utgångspunkt för en hätsk kampanj där man beskyllde den svenska polisen för rasism. På ledarplats hävdade DN att polisen hade upprättat ”rasistiska stamtavlor” och ”håller den rasistiska mardrömmen vid liv”. Efter att saken utretts visade sig DN:s kampanj bygga på en bluff – polisens ”romregister” var i själva verket en sedvanlig kartläggning av kriminella nätverk.

Idag small startskottet för DN:s nya agendasättande kampanj ”Drömmen om Sverige”. Tidningens reporter Niklas Orrenius – upphovsmannen till bluffen om ”romregistret” – har träffat syrier i Sverige och i länderna omkring Syrien och kommer att skriva en serie reportage om syriska flyktingar. Den första artikeln i serien publicerades idag.

I en ledare låter Wolodarski förstå att den nya kampanjen kommer att kombinera två av tidningens favoritteman: ökad invandring till Europa och krig mot Syrien.

Wolodarski berättar att han i början av året lyssnade på ett föredrag av finansmannen George Soros, som hölls inför en publik bestående av ”viktiga internationella beslutsfattare”. Soros varnade för att inbördeskriget i Syrien ”är farligt nära att övergå i ett besinningslöst och utdraget massmördande”. Men tyvärr, beklagar Wolodarski, är det internationella intresset för ingripanden i Syrien litet just nu.

Intresset för att hjälpa syrier på flykt är också alldeles för svagt, menar Wolodarski, som anklagar de europeiska länder för att ta emot för få invandrare från Syrien.

”Europa har rest och fortsätter att resa sylvassa stängsel mot de nödställda, hinder som bidrar till att flyktingar – som har rätt till asyl – söker vägar in i EU som är förenade med fara och ett liv i samhällets yttersta marginal. Den papperslösa tillvaron och de usla livsvillkoren, som delvis är skapade av flyktingpolitiken, bidrar paradoxalt nog till att stärka de främlingsfientliga partierna”, skriver han.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

22-årig afghan bakom Vetlanda-terrorn

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Offren i Vetlanda kämpar för sina liv i natt

Tre har livshotande skador.. Även misstänkte terroristen själv vårdas på sjukhuset.0 

"Trams": Löfvens svar om trollfabrikerna

"Skrockade" när han fick frågan.. Statsministern ville inte kommentera anklagelserna.0 

"Säkra tunnlar – så gör vi mångkulturen trygg för alla"

Insändare.. Mary Agnes föreslår drastiska åtgärder för att säkra kollektivtrafiken.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0