" /> " /> " />
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. CC-BY-SA-3.0/Frankie Fouganthin

Ny DN-kampanj för krig och massinvandring

Publicerad 13 april 2014 kl 19.16

Inrikes.DN:s chefredaktör Peter Wolodarski lanserade idag en kampanj där tidningen på nyhetsplats kommer att propagera för att omvärlden ska bomba Syrien och ta emot fler syriska invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

När Peter Wolodarski tillträdde tjänsten som chefredaktör för DN förra året lovade han att tidningen skulle satsa mer på så kallad ”agendasättande journalistik”. Som exempel på sådan journalistik framhöll han ett reportage om de svåra villkoren för romer som tigger i Stockholm, som tidningen nyligen publicerat.

DN:s agendasättande har därefter fortsatt med bland annat starkt vinklad rapportering om den syriska konflikten, som syftar till att sälja in ett anfallskrig mot Syrien till den svenska opinionen. Bara några dagar efter nervgasattacken i Damaskus den 21 augusti förespråkade Wolodarski att EU och USA skulle ”flygbomba regimens anläggningar” i Syrien, trots att det helt saknades bevis för att den syriska regeringen låg bakom gasangreppen.

Senare under hösten påstod DN att man hade hittat ett ”romregister”, vilket tidningen tog som utgångspunkt för en hätsk kampanj där man beskyllde den svenska polisen för rasism. På ledarplats hävdade DN att polisen hade upprättat ”rasistiska stamtavlor” och ”håller den rasistiska mardrömmen vid liv”. Efter att saken utretts visade sig DN:s kampanj bygga på en bluff – polisens ”romregister” var i själva verket en sedvanlig kartläggning av kriminella nätverk.

Idag small startskottet för DN:s nya agendasättande kampanj ”Drömmen om Sverige”. Tidningens reporter Niklas Orrenius – upphovsmannen till bluffen om ”romregistret” – har träffat syrier i Sverige och i länderna omkring Syrien och kommer att skriva en serie reportage om syriska flyktingar. Den första artikeln i serien publicerades idag.

I en ledare låter Wolodarski förstå att den nya kampanjen kommer att kombinera två av tidningens favoritteman: ökad invandring till Europa och krig mot Syrien.

Wolodarski berättar att han i början av året lyssnade på ett föredrag av finansmannen George Soros, som hölls inför en publik bestående av ”viktiga internationella beslutsfattare”. Soros varnade för att inbördeskriget i Syrien ”är farligt nära att övergå i ett besinningslöst och utdraget massmördande”. Men tyvärr, beklagar Wolodarski, är det internationella intresset för ingripanden i Syrien litet just nu.

Intresset för att hjälpa syrier på flykt är också alldeles för svagt, menar Wolodarski, som anklagar de europeiska länder för att ta emot för få invandrare från Syrien.

”Europa har rest och fortsätter att resa sylvassa stängsel mot de nödställda, hinder som bidrar till att flyktingar – som har rätt till asyl – söker vägar in i EU som är förenade med fara och ett liv i samhällets yttersta marginal. Den papperslösa tillvaron och de usla livsvillkoren, som delvis är skapade av flyktingpolitiken, bidrar paradoxalt nog till att stärka de främlingsfientliga partierna”, skriver han.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Nära 1.000 skjutningar i USA – på en vecka

Efter BLM-kampanjen. Svarta gängvåldet eskalerar bortom kontroll.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Fängelse efter klankrig i Hjällbo

Elva personer döms efter jätteslagsmålet.. Tillhör de rivaliserande klanerna Simmo och Ali Khan.0 

Svensk vodka behöver inte tillverkas i Sverige

Kammarrättens dom.. Varken svensk vodka eller svensk akvavit behöver spädas i Sverige.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0