Vid Big Bang bildades bara två grundämnen, väte och helium.
Nuförtiden existerar många andra ämnen, vilket bland annat möjliggör liv på jorden. Dessa ämnen bildas normalt genom fusion i stjärnor men det är okänt hur de första tyngre ämnena kom till. De måste ha bildats direkt från väte och helium någon gång efter Big Bang, men innan de mest avlägsna observerade galaxerna som innehåller tyngre ämnen skapades.
– Den dominerande teorin för hur de första tyngre ämnena bildades är att en klass av stjärnor, så kallade Population III-stjärnor, existerat. De bestod av endast väte och helium men har sedan bildat tyngre ämnen genom fusion och spridit ut dem genom att explodera som supernovor. Denna klass av stjärnor har dock ännu inte observerats förrän nu då vi tror oss ha upptäck två galaxer som kan bestå av Population III stjärnor, säger Claes-Erik Rydberg vid institutionen för astronomi, Stockholm universitet, i ett pressmeddelande.
Om detta skulle bekräftas kan det enligt Rydberg, som är aktuell med en avhandling i ämnet, innebära att den ”felande länken” mellan vätet och heliumet som bildades vid Big Bang och de stjärnor och galaxer vi observerat har upptäckts.