Den nya skriften "Youmo i praktiken".

Sexundervisning för nyanlända

Publicerad 11 september 2017 kl 12.20

Inrikes. Idag släpper Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, en vägledning om hur vuxna ska samtala med nyanlända invandrare om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämställdhet. Bland annat är det viktigt att lära invandrarna vad de får och inte får göra.

Gilla artikeln på Facebook

"Youmo i praktiken", som vägledningen heter, vänder sig främst till vuxna som möter så kallade unga nyanlända. 

Det är regeringen som gett Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor uppdraget att ta fram skriften.

Vägledningen ska underlätta för vuxna att våga börja prata om hälsa, jämställdhet, sexualitet, "rättigheter", normer och relationer med unga nyanlända "på ett inkluderande sätt". Enligt myndigheten kan det vara svårt för invandrare att bygga relationer i Sverige.

"Många unga nyanlända behöver därför tips på sociala koder för kontaktskapande och i vilka sammanhang en kan hitta nya vänner. Dessutom kan unga nyanlända även behöva stöd i att navigera kring hur en i Sverige umgås över könsgränser", skriver Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i sin nya vägledning och fortsätter:

"I stora delar av världen går inte killar och tjejer i skola tillsammans, är vänner eller gör något så intimt som att kramas när de hälsar på varandra ... Nya normer för socialt samspel är såklart förvirrande och kan behöva samtalas om för att en lättare ska kunna hitta sig själv och skapa nya relationer. En till synes så enkel sak som ögonkontakt kan behöva tid att redas ut. Vad betyder ögonkontakt i olika delar av världen? Vem har en ögonkontakt med? Vad kan det betyda att hålla kvar eller att slå ned blicken?", står det i skriften.

Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF, säger till Metro att det handlar om "kulturkrockar" när människor från länder med andra seder och bruk kommer till Sverige.

Och efter alla övergrepp på svenska festivaler har det blivit viktigt att informera invandrarna om vad som är acceptabelt.

– En av många delar är att resonera med unga tjejer och killar kring vad man får och inte får göra, säger Lena Nyberg till Metro.

I skriften står det också att "maskulinitet bidrar bland annat till att det i större utsträckning är killar och män som utövar våld och begår sexuella övergrepp".

Våren 2016 fick Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i uppdrag att ta fram och sprida en webbsida med information om hälsa och jämställdhet med fokus på "sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter", SRHR, riktad till unga nyanlända. Webbsidan lanserades våren 2017 och har fått namnet youmo.se. Den finns förutom på svenska och engelska även på de språk som är som mest överrepresenterade vid grova sexualbrott: somaliska, arabiska, lätt dari och tigrinska, .


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Mer från Inrikes

Malmö betalade ut 1,1 miljarder i socialbidrag

Nya katastrofsiffror från den mångkulturella staden.. Betalar ut mest bidrag och har högst arbetslöshet i hela landet.0 

Morddömd får 60.000 kronor för knäskada

Skadade sig under fotbollsmatch.. Får nu lika mycket ersättning som anhöriga till mordoffer får.0 

Här är falske polisen som länsar äldres konton

Har slagit till mot en lång rad kvinnor över 80.. Tricket: Skrämma offren med att de är på väg att utsättas för brott.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0