"Obama ger vapen till syriska rebeller"

Publicerad 23 maj 2012 kl 00.56

Utrikes.Militära källor till den israeliska nyhetsbyrån Debka rapporterar att USA har ingått avtal med utländska säkerhetstjänster för att levererar pansarvärnsvapen till syriska rebeller.

Gilla artikeln på Facebook

Denna veckas NATO-möte kom och gick utan att mötets deltagare kommit överens om ett sätt att behandla oroligheterna i Syrien, men nu har det rapporterats att USA tar saken i egna händer, skriver RT.

Militära källor säger till den israeliska nyhetsbyrån Debka att den amerikanska presidenten Obamas administration har gjort en överenskommelse med utländska underrättelsetjänster som bland annat innebär att syriska rebeller får moderna pansarvärnsvapen. Efter 14 månaders strider mellan landets ledare, Bashar al-Assad, och oppositionens milisstyrkor, har plötslig rebellerna börjat strida med vapen som enligt källan sänts med Obamas goda minne.

Källan som talar under löfte om anonymitet säger till nyhetsbyrån att nyligen har syriska stridsvagnar slagits ut av vad han tror är "tredje generationens" pansarvärnsvapen, mer specifikt 9K115-2 Metis-M och Kornet E, tillhandahållna av USA via dess allierade. Enligt källan så smugglas vapnen via Saudiarabien och Qatars underrättelsetjänster.

Rykten om att amerikanska vapen ges till rebellerna kom bara dagar efter att president Obama berättade för deltagare i G8-mötet att "al-Assad måste lämna makten". Några dagar senare vid NATO-mötet fanns det dock ingen formell plan på att störta al-Assad.

NATO:s ordförande Anders Fogh Rasmussen sa att NATO inte "har för avsikt" att använda militärt våld för att störta al-Assad.

I mars sa Obama till Atlantic Weekly att "det är bara en fråga om tid innan al-Assad har fallit". Detta löfte till trots, har Syriens ledare hållit sig kvar vid makten.

Amerikanska tjänstemän har tidigare bekräftat att USA ger finansiellt stöd till de syriska rebellerna. Det bekräftades också att USA-allierade såsom Qatar och Saudiarabien förser rebellerna med vapen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

"Kvarts miljon" deltagare i tjeckisk demonstration

Största protesten sedan kommunismen föll. Kräver att premiärministern ska avgå efter anklagelser om fiffel med EU-bidrag.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0