Maktskiftet i USA

Obamas CIA-chef rasar mot Trumps tal på hans tidigare arbetsplats – "ledsen och arg"

Publicerad 22 januari 2017 kl 11.59
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Förre USA-presidenten Barack Obamas CIA-chef John O. Brennan rasar mot nye presidenten Donald Trumps tal på hans tidigare arbetsplats, rapporterar CNN. Han säger sig nu vara "ledsen och arg" av vissa av Trumps formuleringar.

Gilla artikeln på Facebook

© CIA

John O. Brennan.

Trump möttes igår av jubel och applåder när han besökte CIA-högkvarteret i Langley i Virginia på hans andra dag som landets nye president. Enligt Vita husets pressekreterare Sean Spicer var intresset så stort bland de anställda att alla som anmält att de ville komma inte fick plats. Bara lite drygt 400 av de över tusen som ville lyssna på Trump närvarade och presidenten har nu lovat att snart komma tillbaka för att hälsa på resten av dem.

Men John O. Brennan, som ledde myndigheten på Obamas uppdrag fram till att Trump svors in som president, är upprörd över det tal som den nye presidenten höll inför de anställda. Framför allt är han arg över att talet hölls framför den minnesvägg överfallna CIA-agenter som finns på högkvarteret.

"Förre CIA-chefen Brennan är djupt ledsen och arg på Donald Trumps motbjudande uppvisning i självförhärligande framför CIA:s minnesvägg över CIA:s hjältar", hälsar han via Obamas förre press­talesman Nick Shapiro.

"Brennan säger att Trump borde skämmas över sig själv", fortsätter utspelet.

Bland annat har det reagerats på Trumps attacker mot media och hans skämtsamma fråga om hur många av dem på CIA som röstade på honom.

Trumps besök på CIA syftade till att reparera de ansträngda relationerna mellan honom och myndighetens anställda, inte minst sedan den förra CIA-ledningen anklagat den ryske presidenten Vladimir Putin för att ha påverkat valet i USA till Trumps favör. Den internationellt kända, eller ökända, spion­myndigheten står i dagsläget utan ny chef då senaten ännu inte godkänt Mike Pompeo som Trump nominerat till uppgiften.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.