Maktskiftet i USA

Vita huset attackerar media för spridandet av "falska nyheter"

Publicerad 22 januari 2017 kl 11.40
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Vita husets pressekreterare Sean Spicer gick vid en extrainkallad pressträff igår till attack mot den församlade journalist­kåren för vad den nya regeringen anser vara "falska nyheter" avsedda att "så split" bland det amerikanska folket.

Gilla artikeln på Facebook

– Oansvarigt och hänsynslöst! dundrade Spicer i sin avlusning av pressen.

Han syftade på ett falskt rykte som spridits av Time Magazines reporter Zeke Miller om att Donald Trump tagit bort den byst av Martin Luther King Jr. som finns i Ovala rummet i Vita huset. Det visade sig senare att reportern helt enkelt inte hade sett bysten eftersom en livvakt ställt sig framför den. Sådana falska nyheter riskerar att elda på de anti­rasistiska upplopp som plågat landet sedan valet i november.

Spicer fortsatte därefter att kritisera media för spridandet av bilder som visar att antalet närvarande när Trump svor presidenteden var betydligt färre än antalet närvarande när Obama svor samma ed för åtta år sedan. Vissa mediebolag och journalister har fått kritik för att de använt sig av bilder som är tagna vid olika tidpunkter under dagen och därför ger en kraftigt missvisande bild. Bilden från årets ceremoni uppges ha varit tagen många timmar innan den började och färre människor därför hunnit samlas.

Den uppskattning de flesta tycks vara överens om är att omkring hälften så många, runt 900.000, deltog i årets installerings­ceremoni jämfört med rekordet på 1,8 miljoner 2009. Det kan delvis förklaras med faktorer som att fredagen var en arbetsdag och att Washington D.C är en stad med en majoritet svarta invånare.

– Istället för att så split med twitterinlägg och falska påståenden borde ni skriva att presidenten är hängiven uppgiften att ena vårt land och det var fokuset i hans invigningstal, fortsatte Spicer sitt anförande.

– Denna slags oärlighet i media som trotsar enandet av vårt land gör det svårare. Det har pratats mycket inom media att ställa Donald Trump till svars, men jag är här för att informera er att det gäller åt båda håll. Vi kommer hålla pressen ansvarigt också. Det amerikanska folket förtjänar bättre och så länge han är budbärare för denna fantastiska folkrörelse så kommer han föra sitt budskap direkt till folket där hans fokus alltid kommer att vara.

Attacken mot de församlade journalisterna hyllas av Trumps anhängare som misstror inte minst vänster­liberala medieaktörer. Men journalistkåren i USA känner sig orättvist anklagad och påhoppad. Washington Post kritiserar Spicers monolog.

"Sean Spicer höll en presskonferens. Han svarade inte på frågor. Eller berättade hela sanningen", dundrar tidningen i rubriken till en kritisk artikel. Därefter går tidningens politiske kommentator Chris Cillizza igenom varje påstående som gjordes under pressträffen och kritiserar dem.

Vänster­orienterade mediebolag har sedan valet i november försökt lyfta fram antal demonstranter eller åhörare som ett mått på Trumps legitimitet som president. Att 63 miljoner väljare röstade på honom menar man överskuggas av att en miljon människor i demonstrationer världen över protesterade mot honom under gårdagen.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Dykare hittade korsriddarsvärd

Spektakulära fyndet i Medelhavet.. Tros ha tillhört storväxt korsriddare för 900 år sedan.0 

New Yorks stadshus flyttar staty av Thomas Jefferson

Tas bort från kammaren.. "Han ansåg att svarta var underlägsna vita."0 

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0