Terrordådet i Stockholm
Rakhmat Akilov.

Offer för Akilov riskerar bli utan skadestånd

Publicerad 14 juni 2021 kl 14.51

Inrikes. Oidentifierade brottsoffer vid terrorattentatet på Drottninggatan 2017 riskerar att gå miste om möjligheten till brottsskadeersättning. Den 28 juni 2021 är sista ansökningsdag.

Gilla artikeln på Facebook

Terrorattentatet på Drottninggatan ägde rum den 7 april 2017. I domen från Stockholms tingsrätt, som meddelades sommaren 2018, finns 136 identifierade målsäganden som tillerkänts ett skadestånd.

Men i domen framgår också att ytterligare 25 oidentifierade målsäganden utsatts för brott i samband med terrorattentatet.

Tingsrätten bedömde att de brottsoffer som varit utsatta för försök till mord skulle få mellan 125.000 och 150.000 kronor i kränkningsersättning. Personer som utsatts för framkallande av fara för annan fick mellan 30.000 och 40.000 kronor.

Gärningsmannen Rakhmat Akilov kunde själv inte betala något skadestånd. Identifierade brottsoffer har sedan terrorattentatet istället sökt kompensation genom försäkringsersättning och brottsskadeersättning. Totalt har mer än 11 miljoner kronor betalats ut i brottsskadeersättning.

Ingen av de oidentifierade målsägandena har ännu ansökt om brottsskadeersättning hos Brottsoffermyndigheten. Detta trots att det är högst troligt att de har rätt till ersättning om de inte redan blivit fullt kompenserade genom försäkringsersättning.

En ansökan om brottsskadeersättning måste göras inom tre år från det att den rättsliga processen avslutades. I det här fallet innebär det tre år från det att domen vann laga kraft och inte längre gick att överklaga.

De oidentifierade 25 målsägandena från terrorattentatet, som vill ansöka om brottsskadeersättning, måste göra det senast den 28 juni 2021. Barn som utsatts för brott kan ansöka ända fram till att barnet fyllt 21 år.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverigedemokraterna KU-anmäler Löfven

Efter turerna kring kärnkraften. "Löfven står inte över Sveriges riksdag."0 

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0