Ökad dödlighet under andra vågen

Publicerad 6 april 2021 kl 14.44

Inrikes. Under coronapandemins första våg minskade dödligheten efterhand för alla som var inlagda med covid-19 på sjukhus. Därefter ökade dödligheten igen mot slutet av förra året. Det visar en ny studie av Socialstyrelsen och forskare vid Karolinska institutet och Linköpings universitet.

Gilla artikeln på Facebook

I studien undersöks andelen avlidna bland de som vårdats på sjukhus för covid-19 mellan 1 mars och 31 december 2020. Resultatet är att dödligheten var som högst under våren för att sedan minska under sommaren och hösten.

I mars avled 25 procent av covid-19-patienterna inom 60 dagar efter inskrivning på sjukhus. Sedan sjönk andelen till omkring 10 procent juli–september. Men i slutet av förra året ökade återigen dödligheten till cirka 20 procent. Ökningen kvarstår i alla åldersgrupper även när man tagit hänsyn till bland annat kön, samsjuklighet, socioekonomi och födelseland.

– Vi kan inte säkert säga varför dödligheten bland sjukhusvårdade för covid-19 ökade i slutet av förra året. Den här typen av studie kan inte svara på det. Det är angeläget med mer forskning, bland annat om vilken betydelse belastningen på sjukvården kan ha. Socialstyrelsen kommer att fortsätta att följa detta, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett uttalande.


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Norge dumpar sina Astra Zeneca-doser i Sverige

Skickar 200.000 doser till grannlandet. Har själva stoppat vaccinet efter dödliga blodpropparna.0 

Ekonominyheter

Fifflade bort konservativa sajten ur träfflistan. Nu stäms vänsterorienterade sökjätten vid en domstol i New York.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0